Uranium yellowcake is de basis bij de bereiding van uraniumsplijtstof die wordt gebruikt in kernreactoren. Fotocredit: ©Orano – Amankulov Zhanarbek Aman

Samenwerking tussen US, Canada, Frankrijk, Japan en het VK

Van ontginning tot verrijking, deconversie en fabricage, de wet zou de voorkant van de nucleaire brandstofcyclus kunnen transformeren, en niet alleen in de Verenigde Staten. Het is de laatste in een reeks stappen die bedoeld zijn om de wereldwijde uraniummarkt opnieuw vorm te geven en zo een nieuwe generatie kerncentrales van splijtstof te voorzien. Dit omvat het HALEU-beschikbaarheidsprogramma, ondersteund door 700 miljoen dollar voor verrijkings- en deconversiecontracten, en een Amerikaanse samenwerking met Canada, Frankrijk, Japan en het Verenigd Koninkrijk – een opvallende toezegging om samen Rusland buitenspel te zetten op de wereldwijde splijtstofmarkt. Voor de uraniumontginners, -verrijkers en klanten die hebben toegekeken en gewacht op beleidsveranderingen, is het nu tijd om te handelen.

“President Biden ondertekende een historische reeks maatregelen die de energie- en economische zekerheid van onze natie zullen versterken door onze afhankelijkheid van Rusland voor civiele kernenergie te verminderen en uiteindelijk te elimineren”, zei Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan op 13 mei. “Deze nieuwe wet herstelt Amerika’s leiderschap in de nucleaire sector,” zei hij. Gesteund door de $2,72 miljard die in maart werd toegewezen, “zal het een nieuwe impuls geven aan de verrijkingscapaciteit in de Verenigde Staten en een duidelijk signaal afgeven aan de industrie dat we ons inzetten voor groei op de lange termijn in onze nucleaire sector.”

Sen. John Barrasso (R., Wyo.) introduceerde een wetsvoorstel om de import van Russisch uranium te verbieden in maart 2022, slechts een maand na de Russische invasie in Oekraïne. Toen dat wetsvoorstel niet doorging, probeerden hij en Sen. Joe Manchin (D., W.Va.) het opnieuw in maart 2023. Rep. Cathy McMorris Rodgers (R., Wash.) introduceerde vergelijkbare wetgeving, H.R. 1042, die in december 2023 door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd aangenomen. Dat is het wetsvoorstel dat de Senaat op 30 april unaniem heeft aangenomen en het is een aanvulling op de Nuclear Fuel Security Act die in maart is aangenomen als onderdeel van de National Defense Authorization Act.

Zoals Nuclear News eerder meldde, zal de nieuwe wet die niet-bestraald LEU uit Rusland verbiedt over 90 dagen in werking treden, en het staat ontheffingen op korte termijn toe tot 2027 – afhankelijk van specifieke jaarlijkse limieten – als er “geen alternatieve levensvatbare bron van laagverrijkt uranium beschikbaar is om de verdere werking van een kernreactor of een Amerikaans kernenergiebedrijf te ondersteunen” of als de import van LEU uit Rusland “in het nationaal belang is.” Het verbod loopt eind 2040 af.

Volgens een verklaring van 14 mei van Michael Goff, waarnemend assistent-secretaris voor het Office of Nuclear Energy van het Amerikaanse Ministerie van Energie, “schat het Ministerie van Energie dat Amerikaanse nutsbedrijven ruwweg drie jaar LEU beschikbaar hebben via bestaande voorraden of reeds bestaande contracten.” Goff voegde eraan toe dat Rusland momenteel ongeveer 44 procent van de verrijkingscapaciteit in de wereld heeft en ongeveer 35 procent van de Amerikaanse import levert.

Lees het volledige artikel van Nuclear Newswire op de website van de ANS.