Canadese vlag – Credit: iStockphoto / Captured by Keeleigh

Start gedetailleerde locatiebeoordeling

Dit is het resultaat van een analyse van het Estevan-studiegebied, in combinatie met feedback van het publiek en betrokkenheid van de inheemse bevolking, waarmee SaskPower gedurende het hele project door zal gaan. Een ander gebied, rond Elbow, een dorp ongeveer 140 km ten zuiden van de provinciehoofdstad Saskatoon, werd ook overwogen. “Naast de technische geschiktheid van de locaties biedt de regio Estevan veel voordelen, waaronder de nabijheid van de stad Estevan om toegang te krijgen tot bestaande diensten, geschoolde arbeidskrachten, accommodaties en nooddiensten, evenals infrastructuur, wegen en transmissie,” aldus Rupen Pandya, president en chief executive officer van SaskPower. “Door een locatie te selecteren voor de eerste SMR-faciliteit kunnen we doorgaan met de vele regelgevende processen die locatiespecifiek en cruciaal zijn voor de voortgang van het project.”

SaskPower zegt dat het nu in 2024 zal beginnen met een gedetailleerde locatiebeoordeling van elke potentiële locatie, wat zal leiden tot een definitieve locatiekeuze in 2025. Het bedrijf hoopt in 2029 een definitieve investeringsbeslissing te kunnen nemen. In de komende maanden zal het nutsbedrijf beginnen met aanvullende onderzoeken om grondwater- en geotechnische details te verzamelen, terwijl het ook gedetailleerde grond- en wateranalyses zal uitvoeren.

Streefdatum voor exploitatie is 2034

SaskPower verwacht dat de bouw van de eerste SMR al in 2030 kan beginnen, met een beoogde inbedrijfstellingsdatum van 2034. De bouw van aanvullende faciliteiten zou al in 2034 kunnen beginnen. De regering zei dat tot CAD50m (€33m, $36m) voor het project is toegezegd aan SaskPower uit een CAD250m programma ter ondersteuning van activiteiten voorafgaand aan de ontwikkeling van schone elektriciteitsprojecten van nationaal belang. Canada heeft een vloot van 19 commerciële kerncentrales die ongeveer 14% van de elektriciteitsopwekking voor hun rekening nemen. Er zijn grote projecten gestart om de levensduur van de reactoren in de Bruce-, Darlington- en Pickering-centrales te verlengen. Vorig jaar hebben vier provincies – Saskatchewan, Ontario, New Brunswick en Alberta – in een strategisch plan voorstellen gedaan om de nucleaire industrie uit te breiden door de ontwikkeling van SMR’s, die volgens hen een bron van veilige, schone energie vormen.

Lees het volledige artikel van David Dalton op de website van NucNet.