©USNC

Micro-modulair reactor

De Hydrogen Micro Hub is een installatie die waterstof produceert door een elektrolyseproces bij hoge temperatuur van vaste-oxide-elektrolysecellen (SOEC) toe te passen op de elektriciteit en stoom bij hoge temperatuur die door de Micro-Modular Reactor (MMR) van USNC worden gegenereerd. USNC zei dat deze technologie, in vergelijking met commerciële drukwaterreactoren, stoom van relatief hoge temperatuur kan genereren, waardoor SOEC bij hoge temperaturen kan worden gebruikt, waardoor met minder energie een maximale waterstofproductie kan worden bereikt.

Foto: Ondertekeningsceremonie. ©USNC

©USNC

De drie bedrijven zijn van plan de eerste Hydrogen Micro Hub te bouwen in het hoofdkantoor van SK E&C in Seoel. Volgens de overeenkomst zullen zij de komende vijf jaar gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling verrichten met betrekking tot de geïntegreerde MMR-SOEC-installatie. Hiermee willen zij de oprichting van een concurrerend waterstofproductiesysteem onderzoeken en voortdurend onderzoek en ontwikkeling en verificatie voor toekomstige waterstofproductie- en toeleveringsbedrijven bevorderen. Hyundai Engineering zal toezicht houden op de balans van de MMR en de engineering-, inkoop- en bouwactiviteiten, terwijl USNC verantwoordelijk zal zijn voor het ontwerp, de fabricage en de levering van de MMR. SK E&C zal een op kernenergie gebaseerd waterstofproductiesysteem opzetten met behulp van de SOEC van Bloom Energy en apparatuur voor waterstofproductie leveren.

Beeld: ontwerp van de MMR. ©USNC

Zero Carbon Emission

SK E&S heeft in samenwerking met Bloom Energy en Bloom SK Fuel Cell al met succes waterstofproductie via elektrolyse getest in een SOEC-installatie op 130 kW-schaal in de Bloom SK Fuel Cell-fabriek in Gumi, in de Zuid-Koreaanse provincie Noord-Gyeongsang. Naast de Hydrogen Micro Hub samenwerking diversifieert SK E&S haar “zero carbon emission waterstofproductiemodel” naar roze waterstof, dat wordt geproduceerd door water te elektrolyseren met behulp van elektriciteit uit kernenergie. “We hebben een driepartijenovereenkomst ondertekend om een milieuvriendelijke onderneming te ontwikkelen die op economische wijze waterstof produceert en levert door MMR- en SOEC-technologieën te combineren”, aldus Hong Hyun-seong, CEO van Hyundai Engineering. SK E&S CEO Park Kyung-il voegde daaraan toe: “SOEC is een goede partner die kan profiteren van de voordelen van MMR door bij hoge temperaturen te werken en zeer efficiënt waterstof te produceren met een minimaal energieverbruik.”

Waterstofeconomie

“De Hydrogen Micro Hub is een efficiënte en economische waterstofproductie-installatie die waterstof kan produceren op een schaal die op de lokale locatie nodig is,” zei USNC CEO Francesco Venneri. “De drie bedrijven – SK E&S, Hyundai Engineering en USNC – zullen bijdragen aan de efficiënte totstandkoming van een waterstofeconomie op basis van de MMR-SOEC geïntegreerde installatie.” De MMR van USNC is een 15 MW thermische, 5 MW elektrische gasgekoelde hogetemperatuurreactor, gebaseerd op operationele ervaring met reactoren die zijn ontwikkeld door China, Duitsland, Japan en de VS. Hij bestaat uit twee centrales: de kerncentrale die warmte opwekt, en de naastgelegen elektriciteitscentrale die warmte omzet in elektriciteit of proceswarmte levert voor industriële toepassingen. Het USNC-systeem is ontworpen om eenvoudig te zijn, met minimale exploitatie- en onderhoudseisen en zonder opslag, behandeling of verwerking van brandstof ter plaatse. De MMR gebruikt TRISO-brandstof in prismatische grafietblokken en heeft een verzegelde transporteerbare kern. De MMR bevindt zich in een vergevorderd vergunningsstadium op de campus van de Atomic Energy of Canada Limited’s Chalk River Laboratories in Ontario. Het project is een samenwerking tussen USNC en Ontario Power Generation via het gezamenlijke Global First Power Limited Partnership.