Kanker in een gevorderd stadium in remissie na 3 doses Actinium-225 therapie. Onderzoek oorspronkelijk gepubliceerd in het december 2016 nummer van het Journal of Nuclear Medicine. Foto: ©servaenergy.com

Het bedrijf uit Arizona zei dat de mijlpaal de eerste keer is dat een commerciële entiteit een conventionele nucleaire onderzoeksreactor gebruikt om het levensreddende TAT-radio-isotoop te produceren – waardoor tientallen bestaande onderzoeksreactoren over de hele wereld kunnen samenwerken met Serva om de productie van Ac-225 te verhogen zonder enorme kapitaalinvesteringen of vertragingen voor de bouw.

Volgens Serva schat het Amerikaanse Ministerie van Energie dat de basisonderzoeksbehoeften voor Ac-225-kankerbehandelingen een wereldwijde voorraad van 50 curies per jaar vereisen, met aanzienlijk meer nodig voor breder klinisch gebruik in patiëntenpopulaties. De huidige voorraad van het DOE is 1,7 curie aldus het bedrijf.

Serva begon begin 2022 samen te werken met onderzoekers van de Mayo Clinic als onderdeel van een programma waarbij ook de Arizona State University (ASU) Alliance for Health Care betrokken was. Nucleaire faciliteiten en scheikundelaboratoria van zowel ASU als de University of California-Irvine (UCI) waren betrokken bij het werk, dat werd uitgevoerd met radium-226 seed-materiaal dat door de DOE werd geleverd. Serva zei dat het verschillende eerste partijen Ac-225 heeft geproduceerd met behulp van de Triga-reactor van UCI en een “gepatenteerde materiaal- en procestechnologie”.

Het bedrijf zei dat zijn reactorgebaseerde aanpak voor de productie van Ac-225 een product oplevert “dat vrij is van problematische verontreinigingen zoals Actinium-227, een vaak voorkomend nevenproduct van andere methoden.” In juni ondertekenden het Belgische PanTera en het Amerikaanse TerraPower Isotopes een overeenkomst om de wereldwijde productie van Ac-225 te verhogen. TerraPower zei dat Ac-225 een veelbelovende radio-isotoop was voor de behandeling van een brede waaier van kankers, die momenteel klinische tests ondergaat.

PanTera zei dat Ac-225 opwinding heeft veroorzaakt onder onderzoekers die manieren vinden om het te gebruiken om kankers aan te pakken zonder gezonde cellen te beschadigen. Er zijn verschillende klinische studies gaande, variërend van preklinische ontwikkeling tot fase-drie klinische studies, aldus PanTera. Het bedrijf zei echter dat terwijl de vraag toeneemt, het aanbod van Ac-225 schaars blijft.