Foto: Deze selfie van de NASA’s Curiosity Mars rover toont het voertuig op de “Big Sky” site. Credit: NASA-JPL-Caltech-MSSS
De universiteit van Bangor krijgt 224.000 euro om nieuwe kernenergieprocessen voor voortstuwing te ontwikkelen. “Zonder stabiele nucleaire brandstofsystemen zouden diepe ruimtemissies niet succesvol zijn”, aldus de Britse ruimtevaartorganisatie. Additive manufacturing biedt een geavanceerde demonstratietechniek voor nucleaire splijtstoffen voor ruimtevoortstuwing. Het proces maakt de ontwikkeling en fabricage mogelijk van verschillende splijtstofconfiguraties en -ontwerpen, die niet gemakkelijk kunnen worden gerealiseerd met conventionele fabricagemethoden.
“Dit project zal de additieve vervaardiging demonstreren van metalen en keramische zirkoonhoudende splijtstoffen en hun prestaties beoordelen.” Een ander gefinancierd project is het creëren van apparatuur op afstand, waarmee wetenschappers vanaf de aarde experimenten kunnen uitvoeren op biologische modellen in de ruimte. Hiermee kunnen zij de invloed van de ruimte op de menselijke gezondheid beter leren begrijpen en een begin kunnen maken met het ontwerpen van medische behandelingen voor astronauten. Volgens het UK Space Agency kunnen de geselecteerde projecten “een revolutie teweegbrengen in ons vermogen om veilig en efficiënt dieper de ruimte in te gaan – en zelfs naar Mars te reizen – door gebruik te maken van in de ruimte gevonden technologieën en voorraden om astronauten en ruimtevaartuigen te ondersteunen”.
George Freeman, staatssecretaris Ruimtevaart van het nieuwe ministerie van Wetenschap, Innovatie en Technologie: “De financiering van vandaag maakt deel uit van de strategie van de regering om onze investering van 5 miljard pond (5,6 miljard euro) in ruimtewetenschap en -technologie te gebruiken om onze commerciële ruimtevaartsector van 16,5 miljard pond (18,5 miljard euro) te laten groeien om de bedrijven, banen en kansen van morgen te creëren, en de ruimtevaartclusters van Cornwall tot Schotland.”