Urenco liet weten dat bij dit project meerdere nieuwe centrifugecascades zullen worden toegevoegd aan de bestaande URENCO USA (UUSA) fabriek en dat dit het eerste project zal zijn dat zal worden opgeleverd als onderdeel van het capaciteitsprogramma van het bedrijf, dat “de toeleveringsketen van nucleaire brandstof zowel in de VS als wereldwijd zal versterken”. Het capaciteitsprogramma is onderdeel van een langetermijnplan om de verrijkingscapaciteit op alle locaties uit te breiden en te vernieuwen om aan de toenemende vraag van klanten te voldoen “nu meer landen en nutsbedrijven voor het eerst kernenergie gaan gebruiken of de brandstofvoorziening voor bestaande nucleaire activiteiten willen uitbreiden en/of diversifiëren”.

De uitbreiding van de Eunice-fabriek – geëxploiteerd door Louisiana Energy Services LLC (LES) – zal zorgen voor een extra capaciteit van ongeveer 700 ton separative work units (SWU) per jaar. De planning is om de eerste nieuwe cascades in 2025 online te hebben. De fabriek heeft momenteel een productiecapaciteit van 4600 tSWU per jaar. In maart 2015 heeft de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission een vergunningswijziging goedgekeurd voor de uitbreiding van de verrijkingsfabriek in Eunice. De wijziging houdt verband met het voornemen van LES om de verrijkingscapaciteit in de UUSA-fabriek uit te breiden door de komende jaren gefaseerd drie nieuwe scheidingsgebouwmodules en bijbehorende ondersteunende faciliteiten toe te voegen. Hierdoor kan de totale verrijkingsproductiecapaciteit van Urenco USA stijgen van 3,7 miljoen SWU naar maar liefst 10 miljoen SWU. “Urenco is toegewijd aan het ondersteunen van klanten bij hun behoeften op het gebied van energiezekerheid en koolstofvermindering en deze investering is opnieuw een teken van het opwindende momentum achter kernenergie, een betrouwbare en koolstofarme bron die basislast-energie kan leveren en ons kan helpen netto nul te bereiken”, zegt Boris Schucht, CEO van Urenco. “We hebben de licenties, ontwerpen, technologie en bewezen capaciteit om onze capaciteit uit te breiden en we zien de vraag naar onze diensten van bestaande en nieuwe klanten al toenemen. “Als toonaangevend verrijkingsbedrijf in de westerse wereld hebben we de plicht om in te spelen op de behoeften van de markt. We zullen onze klanten en overheden blijven volgen, voorspellen en ondersteunen bij het nemen van verdere investeringsbeslissingen op onze verrijkingslocaties.”

URENCO heeft ook drie verrijkingsinstallaties in Europa: in Capenhurst in het Verenigd Koninkrijk, in Almelo in Nederland en in Gronau in Duitsland.

Foto: URENCO fabriek in de USA