iStock c wenht

Een PET-scan van het hoofd. Fotocredit: iStockphoto  | ©wenht

Beeldvorming leidt tot succesvolle resultaten voor patiënten

Bij mensen met sarcoïdose is er sprake van een stoornis van het immuunsysteem, dat ertoe leidt dat het lichaam wordt beschadigd. Bij sarcoïdose ontstaan ophopingen van ontstekingscellen die in het hele lichaam kunnen voorkomen. Bij 1 op de 20 mensen wordt het zenuwstelsel aangedaan met ontstekingen in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuw. Dit wordt neurosarcoïdose genoemd. “Tot op heden wordt er geen rekening gehouden met F-18 FDG PET bevindingen bij het stellen van een diagnose voor mogelijke, waarschijnlijke of definitieve neurosarcoïdose,” merkte hoofdauteur Jessy Chen, MD, van Charité – Berlin University Medicine, en collega’s op.

Voor het vaststellen van de ziek is de MRI de gouden standaard voor de diagnose, maar het identificeren van de ziekte met behulp van deze methode blijft een uitdaging, schreven de onderzoekers. Fluor-18 FDG-PET is een gevestigde methode voor het diagnosticeren van ontstekingen op basis van zijn vermogen om een verhoogd cellulair glucosemetabolisme zichtbaar te maken, en de onderzoekers stelden dat dit nuttig zou kunnen zijn bij patiënten met neurosarcoïdose. Om dit concept te beoordelen, identificeerden de onderzoekers tussen 2020 en 2022 drie patiënten in hun ziekenhuis die zowel MRI als aanvullende F-18 FDG-PET-scans hadden ondergaan om mogelijk hypermetabolisme in het centrale zenuwstelsel te identificeren. In alle drie de gevallen toonden MRI-scans met gadoliniumversterking geen afwijkingen. “We diagnosticeerden alle drie de patiënten met een ‘waarschijnlijke’ NS waarbij we de positieve F-18 FDG-PET scans gebruikten als een beeldvervangend alternatief voor MRI-resultaten,” schreef de groep.

Daarnaast merkten de auteurs op dat in een eerdere studie 27 van 110 patiënten werden gediagnosticeerd met mogelijke, waarschijnlijke of definitieve neurosarcoïdose op basis van F-18 FDG-PET beeldvorming, met vergelijkbare discordanties tussen PET- en MRI-beeldvorming. Tot slot merkten de auteurs op dat F-18 FDG-PET beeldvorming leidde tot succesvolle resultaten voor de patiënten. Twee van de patiënten werden gestart met een immunosuppressieve behandeling, wat resulteerde in een remissie van de symptomen bij de ene en een visuele verbetering bij de andere, terwijl de derde patiënt een verandering van behandelingsregime onderging. “Tijdens de follow-up in onze polikliniek (2 tot 2,5 jaar afhankelijk van de patiënt) bleven alle drie de patiënten stabiel zonder nieuwe terugval van de ziekte,” merkten ze op. Uiteindelijk beschrijft het rapport drie gevallen waarin F-18 FDG-PET relevant was voor de diagnose van neurosarcoïdose, wat de vraag onderstreept of de techniek “moet worden beschouwd als een criterium voor NS”, concludeerde de groep.