Cooper kerncentrale – fotocredit: ©Nebraska Public Power District

Op zoek naar de 15 ‘beste locaties’ voor SMR's

De staat Nebraska heeft in het kader van de American Rescue Plan Act – een economisch stimuleringspakket dat in 2021 werd ondertekend om het herstel van de VS van de gevolgen van de COVID-pandemie en de aanhoudende recessie te ondersteunen – 1 miljoen dollar toegekend om een locatiestudie voor SMR’s te voltooien. Aanvragers van het Nuclear Plant Siting Feasibility Study Program moesten eigenaar of exploitant zijn van een kerncentrale in Nebraska. NPPD zei dat haar financieringsaanvraag op 6 januari door het Nebraska Department of Economic Development was goedgekeurd: Cooper is momenteel de enige werkende kerncentrale in de staat.

Het eerste deel van de studie in twee fasen omvat een beoordeling van de hele staat om 15 ‘beste locaties’ voor SMR’s te bepalen op basis van geografische gegevens en voorlopige vergunningscriteria. Dit zal naar verwachting dit voorjaar worden afgerond. Een diepgaande evaluatie met gedetailleerde milieu- en constructie-evaluaties in het veld op basis van de vergunningscriteria van de US Nuclear Regulatory Commission zal er vervolgens op gericht zijn de 15 locaties terug te brengen tot vier. Deze tweede fase van de studie zal naar schatting ongeveer een jaar in beslag nemen. Het ingenieursbureau Burns & McDonnell zal NPPD bij de studie assisteren, aldus het bedrijf. NPPD Generation Research Senior Program Manager Roman Estrada zei dat het bedrijf “zeer enthousiast” is om deel uit te maken van het SMR-locatieproces. “Dit onderzoek zal niet leiden tot de onmiddellijke bouw van een geavanceerde kleine modulaire reactor, maar het geeft ons een goede kijk op potentiële gebieden in de staat waar deze technologie kan worden geplaatst”, zei hij.

Cooper, een kokend-waterreactor met een vermogen van 769 MWe (netto), is sinds 1974 commercieel in bedrijf en heeft momenteel een exploitatievergunning tot januari 2034. De centrale, die eigendom is van NPPD, werd van 2003 tot maart 2022 door Entergy geëxploiteerd. NPPD zei toen dat het van plan was een tweede verlenging van de vergunning na te streven, waardoor de exploitatievergunning met nog eens twintig jaar zou worden verlengd. Cooper is sinds de sluiting in 2016 van Fort Calhoun van Omaha Public Power District de enige kerncentrale die in Nebraska in bedrijf is. Volgens informatie van het US Nuclear Energy Institute levert kernenergie nu bijna 18% van de elektriciteit van Nebraska, en meer dan 38% van de koolstofvrije elektriciteit. NPPD is een openbaar nutsbedrijf en een politiek onderdeel van de staat Nebraska.