Bulgarije wil twee nieuwe AP1000 kerncentrales bouwen op de bestaande locatie in Kozloduy. Fotocredit: ©KNPP.

Een goede projectstructuur is altijd een goed teken

Het panel benadrukte de toegenomen deelname van wereldwijde investeringsbanken, staatsontwikkelingsbanken en export-importbanken in staatsbezit. “Er is geld beschikbaar, maar er zijn goede projecten nodig”, vertelde Milko Kovachev, Bulgaars minister van Energie van 2001-2005 en voormalig afdelingshoofd bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap, aan NucNet. “Dit betekent dat nieuwe projecten goede technologie en een goede business case met rendement moeten bieden, een goede projectstructuur is altijd een goed teken,” zei Kovachev, die ook een van de panelleden was in het panel voor de financiering van nucleaire nieuwbouw op de conferentie.

De Bulgaarse minister van Energie, Vladimir Malinov, zei op de conferentie dat de bouw van nieuwe kerncentrales zoals Kozloduy-7 en -8 het meest cruciale project is voor de economie van het land, samen met brandstofdiversificatie, als sleutelmechanismen in de huidige transformatie van Bulgarije naar een koolstofarme en duurzame energievoorziening. Sofia is van plan om twee door Westinghouse geleverde AP1000’s te bouwen op de locatie van Kozloduy, aan de rivier de Donau in het noordwesten van het land.

Investeringsbanken houden de SMR-markt in de gaten

Kovachev zei dat investeringsbanken zoals Citibank en JP Morgan, die beide aanwezig waren op de Bulatom-conferentie, kijken naar kernenergietransacties en een beter begrip ontwikkelen van kernenergie als onderdeel van hun koolstofarme portefeuilles, zodat ze hun capaciteit voor dergelijke transacties kunnen vergroten. “Onlangs, in 2024, hebben we ons gerealiseerd dat kerncentrales een nieuwe financiële deal kunnen krijgen via groene obligaties, die kunnen helpen bij de herfinanciering van projecten”, aldus Kovachev. Over de rol van de ontwikkelingsbanken vertelde Kovachev dat de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) “de enige instelling is die betrokken is bij de ondersteuning van kernenergie, waaronder een aantal projecten in Centraal- en Oost-Europa”.

“Eind 2023 heeft de bank echter haar energiestrategie gewijzigd en ondersteunt nu geen nieuwbouwprojecten meer, maar richt zich op projecten voor de ontmanteling van stralingsveiligheid in landen als Litouwen, Slowakije, Oekraïne en Oezbekistan”, voegde Kovachev eraan toe. “De investeringsbanken houden ook de SMR-markt [kleine modulaire reactor] in de gaten,” zei Kovachev, die ook bestuurslid is van de strategische adviesgroep van de International Bank for Nuclear Infrastructure (INBI). De INBI zal naar verwachting tussen 2024 en 2026 worden opgericht. “IBNI is nodig bij de wereldwijde inspanningen om de bestaande kernenergiecapaciteit te verdrievoudigen van 400 GW naar 1.200 GW tegen 2050, zoals overeengekomen tijdens Cop28 in Dubai, en ook om het niveau van standaardisatie en harmonisatie te handhaven en om investeringen uit private en publieke fondsen te ondersteunen,” besluit Kovachev.

Rumyana Vakarelska – NucNet