v.l.n.r.: Rich Everett (Rolls-Royce SMR), Bas Suijs (ULC-Energy), Sophie Macfarlane-Smith (Rolls-Royce SMR), Joanna Roper (HM Ambassador to the Netherlands), Carla Rodenburg (BAM Infra), Dirk Rabelink (ULC-Energy), Sander Den Blanken (BAM Infra). Foto genomen na ondertekening op de Britse Ambassade in Den Haag.

Geïndustrialiseerd modulair bouwen

De modulaire kernreactoren die ULC-Energy en BAM Infra Nederland willen gaan realiseren zijn de Rolls-Royce Small Modular Reactors (SMR’s). Elk van deze reactoren levert genoeg schone elektriciteit voor 1.4 miljoen Nederlandse huishoudens. De Rolls-Royce SMR’s zijn gebaseerd op bewezen technologie en zijn in operatie vrij van CO2– en stikstofuitstoot. Door het modulaire karakter zijn ze sneller te bouwen dan de traditionele grotere kerncentrales. De reactoren, die door het ontwerp wereldwijd inzetbaar zijn, worden in modules in de fabriek gemaakt en daarna op locatie in elkaar gezet.

Bijdragen aan energietransitie

Sander den Blanken, Directeur Commercial Business Development BAM Infra Nederland: “Samen met strategische partner ULC-Energy smeden wij een lange termijnplan dat bijdraagt aan de energietransitie in Nederland. Dit doen wij door een krachtige en modulaire oplossing te ontwikkelen, waarmee een alternatieve energiebron voor ons land een stap dichterbij komt. We brengen vernieuwing op een schaal die de snelheid en risico’s minimaliseert door onze industriële aanpak. Met deze ontwikkeling zetten we een belangrijke stap naar een mooier en vooral duurzamer Nederland.”

Dirk Rabelink, CEO van ULC-Energy: “ULC-Energy is verheugd met de samenwerking met BAM Infra Nederland. Het ontwikkelen van kernenergie projecten is een langdurig traject en stabiele, complementaire en langdurige samenwerkingen zijn cruciaal voor ons succes. Met het ontwerp van de Rolls-Royce SMR’s bouwen we voort op in meerdere decennia opgebouwde kennis en ervaring van Rolls-Royce op het gebied van het produceren van kernreactoren. De volledig gestandaardiseerde SMR’s zijn ontworpen om ruimschoots te voldoen aan alle regels en richtlijnen van de vooraanstaande vergunningsverleners. In combinatie met toepassing van bewezen technologie van de reactor en brandstof kunnen we hierdoor de risico’s op vertragingen en wijzigingen door het vergunningsproces reduceren.”

 

Over ULC-Energy

ULC-Energy is een nucleair projectontwikkelingsbedrijf en consultancy gespecialiseerd in het realiseren van modulaire kernreactoren in Nederland. ULC-Energy is de exclusieve Nederlandse ontwikkelaar van de Rolls-Royce SMR en heeft een strategische samenwerking met Constellation, de grootste producent van schone energie in de Verenigde Staten en uitbater van 21 kernreactoren.

Over BAM Infra Nederland

BAM Infra Nederland bouwt al meer dan 150 jaar mee aan de infrastructuur van Nederland. We bouwen aan de weg van nu en voor de generatie na ons. We bouwen aan duurzaamheid en zetten ons voor de volle 100 procent in voor een bereikbaar, veilig en aantrekkelijk, Nederland. BAM Infra Nederland is een dochteronderneming van Koninklijke BAM Groep. Kijk voor meer informatie op https://www.baminfra.nl.

Meer informatie over ULC-Energy is beschikbaar op www.ulc-energy.com