foto: Nuscale

Van links naar rechts: Andrew Gately (U.S. Embassy), Jungeun Kim (Samsung C&T), Dr. José Reyes (NuScale), Yongsoo Huh (GS Energy), Ho-hyeon Lee (MOTIE), Jongdoo Kim (DOOSAN Enerbility), Bum-Jin Chung (Korean Nuclear Society), Baek-sik Noh (Korea Atomic Industrial Forum), Eung Soo Kim (SNU Department chair). Foto van Nuscale.

Volgende generatie nucleaire experts

Het E2 Centre biedt gebruikers de mogelijkheid om nucleaire wetenschappen en engineeringprincipes in de praktijk toe te passen via gesimuleerde scenario’s voor de werking van een kerncentrale in de echte wereld. Het E2 Centre maakt gebruik van geavanceerde computermodellen om een NuScale VOYGR-12, 924 MWe, kleine modulaire reactor (SMR) te simuleren die wordt aangedreven door 12 NuScale Power Modules.

“Als eerste E2-centrum in Azië dient het educatieve trainingscentrum als instrument voor de ontwikkeling van arbeidskrachten voor Zuid-Korea om de volgende generatie geavanceerde nucleaire experts, technologen en operators te ontwikkelen, waardoor het land zich positioneert als regionale leider op het gebied van SMR-implementatie in Azië”, aldus NuScale.

“De baanbrekende SMR’s van NuScale liggen jaren voor op de wereldwijde concurrentie als de enige geavanceerde nucleaire technologie met goedkeuring van de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission, en de opening van het E2 Centre vandaag stelt Zuid-Korea in staat om zijn positie als wereldleider op het gebied van schone energie te verbeteren,” aldus José Reyes, medeoprichter en Chief Technology Officer van NuScale. “Met de steun van onze partners GS Energy, Doosan, Samsung C&T en Seoul National University zijn we verheugd om deze nieuwe mijlpaal te bereiken in onze samenwerking om het gezamenlijke doel van wereldwijde decarbonisatie te bevorderen.”

“Het E2 Centre biedt onze studenten een ongeëvenaarde kans om deel te nemen aan SMR-operaties in de praktijk, waarbij de expertise wordt gekweekt die essentieel is voor het leiden van de wereldwijde schone energietransitie,” zei professor Eung Soo Kim, hoofd van SNU’s Department of Nuclear Engineering. “We zijn er trots op dat we de eerste instelling in Azië zijn die de geavanceerde simulatietechnologie van NuScale in ons curriculum heeft geïntegreerd.”

Het eerste centrum werd in november 2020 geopend aan de Oregon State University, gevolgd door een tweede aan de Universiteit van Idaho in het Center for Advanced Energy Studies in augustus 2021. Het derde centrum bevindt zich op het Engineering Experiment Station van Texas A&M en werd geopend in november 2021. Het vierde werd in oktober 2022 geopend in Pocatello, Idaho, in samenwerking met Idaho State University.

Het eerste E2-centrum buiten de VS werd in mei van dit jaar geopend aan de Universiteit Politehnica van Boekarest in Roemenië.

De NuScale Power Module waarop de VOYGR-kerncentrales zijn gebaseerd, is een drukwaterreactor met alle componenten voor stoomopwekking en warmte-uitwisseling in één eenheid van 77 MWe. Het bedrijf biedt een VOYGR-12 centrale met 12 modules die 924 MWe kan opwekken, de VOYGR-4 (308 MWe) met 4 modules, de VOYGR-6 (462 MWe) met 6 modules en andere configuraties op basis van de behoeften van de klant.

Doosan Enerbility – onder de voormalige naam Doosan Heavy Industries & Construction – tekende in 2019 een zakelijke samenwerkingsovereenkomst met NuScale voor de levering van NuScale Power Modules en andere apparatuur. Samen met Koreaanse financiële investeerders heeft het bedrijf een kapitaalinvestering van bijna USD 104 miljoen gedaan in NuScale Power.

In mei ondertekende het particuliere energiebedrijf GS Energy een memorandum van overeenstemming met de provincie Uljin in de provincie Noord-Gyeongsang, Zuid-Korea, om het gebruik van de SMR-technologie van NuScale Power te overwegen voor de levering van warmte en energie aan het geplande Uljin Nuclear Hydrogen National Industrial Complex.

Er was een proefinstallatie met zes modules gepland in de buurt van Idaho Falls in de VS als het Carbon Free Power Project onder leiding van Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), dat naar verwachting in 2030 operationeel zou zijn. UAMPS en NuScale kondigden vorige week echter aan dat ze wederzijds waren overeengekomen om het project te beëindigen.