Een visualisatie van hoe de Minerva-faciliteit eruit zal zien (Afbeelding: SCK-CEN)
MYRRHA is een veelzijdige onderzoeksinfrastructuur, maar bovenal een unicum. Het is ’s werelds eerste onderzoeksreactor die door een deeltjesversneller wordt aangedreven. MINERVA, waarvoor vandaag het startschot werd gegeven, is de eerste fase van het project.
MINERVA zal bestaan uit een deeltjesversneller en twee bestralingsstations. Naast onderzoek naar nieuwe materialen voor de reactoren van morgen, fundamenteel onderzoek en verbetering van versnellerstechnologie, zal MINERVA ingezet worden voor medische doeleinden. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische radio-isotopen, die de kankercellen doelgerichter bestrijden en daarbij de bijwerkingen voor de patiënt aanzienlijk verminderen.
In een later stadium van MYRRHA, mits wordt voorzien in de nodige financiering, volgt de realisatie van de subkritische reactor van MYRRHA met onderzoek naar transmutatie. Dat is de technologie om het hoogradioactief kernafval te verminderen in hoeveelheid én radiotoxiciteit.
Hamid Aït Abderrahim: “MYRRHA kan ervoor zorgen dat het hoogradioactief afval van huidige kerncentrales, dat tot 300.000 jaar radiotoxisch blijft, deels hergebruikt zou kunnen worden als brandstof. Met ons onderzoek kunnen we aantonen dat nucleair afval de natuurlijke radiotoxiciteit al na 300 jaar bereikt, waarmee we het probleem van kernafval kunnen herleiden van geologische naar menselijke tijden. Daarnaast kunnen we het volume met factor 100 verminderen. Als je het Belgisch hoogradioactief afval bekijkt na 40 jaar werking van de kerncentrales, dan zal dat de oppervlakte van één voetbalveld hebben, een halve meter hoog. Met de technologie die we met MYRRHA onderzoeken kunnen we die hoogte verminderen tot 5 millimeter. Daarmee is MYRRHA een interessant Europees onderzoekproject dat mee het kernafvalprobleem van huidige reactoren kan helpen optimaliseren. Maar vandaag zijn we hier voor de start van MINERVA”.