Rays of hope

De impact van kanker is bijzonder zwaar in landen met lage en middeninkomens. 70 procent van de wereldwijde sterfgevallen in verband met kanker komt voor in die landen. Dit terwijl ze doorgaans slechts toegang hebben tot ongeveer vijf procent van de wereldwijde uitgaven voor kankerzorg. Als erkenning van het gebrek aan evenwicht in de kankerzorg kondigde directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA een jaar geleden het initiatief “Rays of Hope – Cancer Care for All” aan. Dit initiatief helpt landen met een laag en gemiddeld inkomen bij het opzetten en verbeteren van de toegang tot op straling gebaseerde medische technologieën, zoals diagnostische radiologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapiediensten. Het initiatief werd gelanceerd aan de vooravond van een top van Afrikaanse staatshoofden in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, samen met president Macky Sall van Senegal, de voorzitter van de Afrikaanse Unie. Van de leden van de Afrikaanse Unie hebben meer dan 20 landen geen enkel radiotherapeutisch apparaat.

37 miljoen

Sinds de lancering van Rays of Hope hebben al meer dan 50 landen belangstelling getoond voor deelname aan het initiatief, en in juni vorig jaar hebben zes landen meer dan 9 miljoen euro toegezegd ter ondersteuning van het initiatief. Tot op heden is in totaal 37 miljoen euro toegezegd. Dankzij deze fondsen en toezeggingen heeft de IAEA nauwer kunnen samenwerken met een eerste golf van zeven landen waar de behoeften aan apparatuur en opleiding zijn geëvalueerd om de toegang tot betaalbare, hoogwaardige stralingsgeneeskundige diensten binnen een alomvattend kankerbestrijdingssysteem te verbeteren.

iStock 585769038

Radiotherapie

Via Rays of Hope zal Kenia twee lineaire versnellers ontvangen in zijn regionale centra in Nakuru en Mombasa. Lineaire versnellers worden gebruikt voor externe bestralingsbehandeling. “De twee lineaire versnellers zullen onze capaciteit uitbreiden om meer kankerpatiënten te behandelen en tegelijkertijd de wachttijden verminderen die samenhangen met de grote vraag naar diensten in deze centra”, aldus Mary Nyangasi, hoofd van het nationale kankerbestrijdingsprogramma van het ministerie van Volksgezondheid in Kenia. “Dit heeft uiteraard een directe impact op de verbetering van de behandelingsresultaten met betere overlevingskansen, aangezien we verwachten dat dit de vertragingen bij het starten van de radiotherapiebehandeling zal wegwerken.” Naast Kenia is Rays of Hope ter plaatse in Benin, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Malawi, Niger en Senegal, waar de IAEA samenwerkt met regeringen om radiotherapie, diagnostische radiologie en nucleaire geneeskunde apparatuur aan te schaffen, personeel op te leiden in het veilige en effectieve gebruik ervan en actieplannen en strategieën voor het mobiliseren van middelen te ontwikkelen om lacunes in de toegang tot kankerzorg duurzaam aan te pakken.

Vlag IAEA

Ankercentra

In december vorig jaar lanceerde de IAEA via Rays of Hope een multilateraal partnerschap met 11 toonaangevende mondiale organisaties op het gebied van kankerzorg, om haar steun aan landen te versterken, met name op het gebied van capaciteitsopbouw in de stralingsoncologie, medische fysica en diagnostische beeldvorming, nucleaire geneeskunde en om de samenwerking op het gebied van onderzoek, kwaliteitsborging, opleiding en verstrekking van radiotherapie te vergemakkelijken. Rays of Hope combineert verschillende elementen, van wetgeving en infrastructuur tot apparatuur, opleiding en kwaliteitscontrole, tot een reeks interventies die op elkaar voortbouwen en elkaar aanvullen voor een maximaal effect. Rays of Hope bevordert ook de oprichting van ‘ankercentra’ – regionale centra die de infrastructuur voor onderwijs en onderzoek voor buurlanden helpen opbouwen, de toegang tot kankerzorg verbeteren en zorgen voor toegang tot stralingsgeneeskunde in hun regio waar en wanneer dat nodig is.