Flamanville-3 ©EDF Energy

Flamanville 3 ©EDF Energy

Flamanville-3 wordt de 57e reactor in de Franse nucleaire vloot

De behandeling van de splijtstofelementen werd uitgevoerd door teams van de staatsexploitant van kernenergie EDF. Werknemers van het nucleaire bedrijf Framatome waren verantwoordelijk voor de bewaking van de reactorkern en een team van het in Frankrijk gevestigde industriële bedrijf Reel hield toezicht op de werking van de apparatuur die voor deze operaties werd gebruikt.

EDF kondigde op 8 mei aan dat het begonnen was met het laden van de brandstof, een dag nadat de Franse nucleaire toezichthouder ASN toestemming had gegeven om te beginnen met het laden van de brandstof en de opstartprocedures. “Het laden van de reactor sluit de eerste fase van het opstarten af”, zei Morvan. “Flamanville-3 wordt de 57e reactor in de Franse nucleaire vloot”, zei Moravon in zijn LinkedIn-post. “Dit is het hoogtepunt van vele jaren werk gevoed door een ‘ongewone’ collectieve energie, waardoor we kunnen beginnen met de opstartoperaties.”

Hij zei dat 150.000 apparaten en alle circuits van de EPR rigoureus zijn gecontroleerd en geconditioneerd. Meer dan 58.000 operationele criteria werden getest. Er zullen nu verdere operationele tests worden uitgevoerd, waarbij het vermogen van de 1.630 MW centrale geleidelijk zal worden verhoogd totdat deze, naar verwachting deze zomer, op 25% vermogen op het net wordt aangesloten.

Voltooiing oorspronkelijk gepland voor 2012

De bouw van Flamanville-3 begon in 2007 en aanvankelijk werd verwacht dat de reactor in 2012 klaar zou zijn. De eenheid is momenteel 12 jaar over tijd en de verwachte uiteindelijke bouwkosten van de eenheid zijn al gestegen van een aanvankelijke schatting van €3,3 miljard ($3,56 miljard) naar meer dan €13,2 miljard. Meerdere factoren hebben bijgedragen aan de vertragingen en kostenoverschrijdingen bij Flamanville-3, maar een Frans rapport over het project in 2019 merkte op dat verschillende elementen van de bouw van het project waren gestart voordat het ontwerp van de reactor was voltooid, waardoor bepaalde delen van het werk moesten worden afgebroken en opnieuw opgebouwd. ASN zei op 7 mei dat het na het laden van de brandstof de werking van Flamanville-3 zal blijven controleren tijdens de prekritische fase, voordat een nucleaire kettingreactie begint in de kern van de eenheid. Bij dit toezicht wordt vooral gekeken of de veiligheidscircuits correct werken. De regelgever moet vervolgens de start van de kernsplijting en de gefaseerde toename van het operationele vermogen tot 25% en vervolgens 80% van de totale capaciteit van de eenheid goedkeuren. Er zijn wereldwijd drie EPR-eenheden in commercieel bedrijf – twee in de Taishan-kerncentrale in China en één in de Olkiluoto-kerncentrale in Finland. Daarnaast zijn er twee eenheden in aanbouw in Hinkley Point C in het zuidwestelijke graafschap Somerset in het VK.

David Dalton