Artist impression van een Last Energy faciliteit. Credit afbeelding: ©Last Energy

Bredere oriëntatie van de NAVO op energiezekerheid

Het partnerschap, ondertekend door Last Energy CEO Bret Kugelmass en NATO Energy Security Centre of Excellence Director Colonel Darius Uzkuraitis, is de allereerste overeenkomst tussen het NATO Energy Security Centre of Excellence en een kernenergiebedrijf. Het partnerschap onderstreept het geloof van beide partijen in de unieke voordelen van kernenergie en opent de deur naar toekomstige micronucleaire energiecentrales op militaire NAVO-installaties.

“Kernenergie is ondubbelzinnig de meest betrouwbare, overvloedige vorm van energie die de mensheid ooit heeft ontdekt, en het moet de standaardoplossing worden voor NAVO-militairen in een nieuw tijdperk van concurrentie tussen grote mogendheden,” aldus Kugelmass. “Geen enkele andere energiebron is in staat om het soort 24/7 energiezekerheid te bieden dat essentieel is voor militaire bases, maar we kunnen dat potentieel alleen realiseren als we de nucleaire ontwikkeling miniaturiseren, modulariseren en produceren. We zijn vereerd om samen te werken met het NATO Energy Security Centre of Excellence en kijken ernaar uit om een routekaart te creëren voor de toepassing van microschaal kernenergie in NAVO-installaties.”

Het NATO Energy Security Centre of Excellence is een van de 28 door de NAVO geaccrediteerde deskundigen-organen die lidmilitairen adviseren over strategie en technologieën op bepaalde gebieden. Het centrum is opgericht in 2012 en werkt samen met partners in de industrie, de academische wereld en de overheid aan onderzoek en ontwikkeling van oplossingen voor NAVO-militairen om de veerkracht en efficiëntie van energie en de veiligheid van kritieke energie-infrastructuur te waarborgen. Onder de voorwaarden van het partnerschap komen beide partijen overeen om te werken aan gezamenlijke projecten rond kernenergietoepassingen voor militaire installaties en operaties van de NAVO.

Het partnerschap van het centrum met Last Energy maakt deel uit van een bredere oriëntatie van de NAVO op energiezekerheid. Naast een drastische vermindering van de bouwkosten en -tijd hebben micronucleaire centrales minimale watervereisten en kunnen ze bijna overal worden geplaatst, waardoor een directe stroomverbinding mogelijk wordt en de afnemer de traditionele bandbreedtebeperkingen en prijsvolatiliteit van het elektriciteitsnet kan omzeilen. Met commerciële overeenkomsten voor meer dan 65 eenheden in heel Europa heeft Last Energy de grootste pijplijn van nieuwe nucleaire projecten ter wereld gecreëerd. Door te kiezen voor een volledig modulair ontwerp van de centrale en massafabricagetechnieken te gebruiken, kan de centrale van Last Energy, de PWR-20, binnen 24 maanden in de fabriek worden gefabriceerd, getransporteerd en ter plaatse worden geassembleerd.

De PWR-20 bestaat uit een paar dozijn modules die in elkaar klikken als een Lego-kit en heeft strategische afmetingen om industriële entiteiten te bedienen – en te huisvesten – zoals autofabrieken, pulp- en papierfabrieken en datacenters. Hoewel een enkele eenheid 20 MWe elektriciteit (of 80 MWt warmte) produceert, kan Last Energy de output schalen om te voldoen aan de specifieke behoeften van de afnemer. Als full-service ontwikkelaar neemt Last Energy de volledige verantwoordelijkheid op zich voor het projectmanagement, inclusief het ontwerp en de bouw van de centrale, vergunningen, toestemmingen, financiering en exploitatie.