Artist impression doorsnede AP300 SMR  – Credit: Westinghouse energy

Het AP300 SMR-ontwerp maakt gebruik van Westinghouse’s bewezen geavanceerde Gen III+ technologie, die is goedgekeurd door de regelgevende instanties in Groot-Brittannië, de VS en China, en voldoet aan de Europese Utility Requirements (EUR) normen voor kerncentrales. Dit biedt klanten in de nutssector, olie & gas en industrie licentievoordelen en vermindert het leveringsrisico aanzienlijk. De Westinghouse AP300 SMR is de enige SMR die gebaseerd is op bewezen, toegepaste nucleaire technologie.

Deze GDA-aanvraag komt nadat de AP300 SMR werd geselecteerd voor de volgende fase van Great British Nuclear en werd geselecteerd door Community Nuclear Power, Ltd. (CNP) om vier AP300 SMR’s te bouwen. (CNP) om vier AP300 SMR’s te bouwen in Noordoost-Engeland. Deze projecten zullen ook gebruik maken van Westinghouse’s 75-jarige geschiedenis van nucleaire productie in het Verenigd Koninkrijk in haar fabriek in Springfields, Lancashire.

“De AP300 SMR bouwt voort op de stamboom van de reeds goedgekeurde AP1000 en we zijn zeer optimistisch dat het Department of Energy Security en Net Zero onze GDA-aanvraag zullen goedkeuren. De regelgevende instanties in het Verenigd Koninkrijk zijn al zeer vertrouwd met de onderliggende technologie van de AP300 SMR, dus we kijken ernaar uit om met hen samen te werken aan de tijdige ontwikkeling en implementatie van deze geavanceerde, bewezen technologie in het Verenigd Koninkrijk,” aldus David Durham, President van Westinghouse Energy Systems.

De AP300 kleine modulaire reactor is de enige SMR die gebaseerd is op een geavanceerde, grote Generation III+ reactor die wereldwijd al in bedrijf is – Westinghouse’s bewezen AP1000® technologie, die in het VK gelicentieerd is. In tegenstelling tot elke andere SMR die in ontwikkeling is met nieuwe technologieën en risico’s, maakt Westinghouse’s AP300 SMR gebruik van de AP1000 engineering, componenten en toeleveringsketen, waardoor de licentiëring gestroomlijnd kan worden en gebruik kan worden gemaakt van beschikbare technische vaardigheden. Samen geven deze factoren het vertrouwen dat de eerste werkende eenheid begin 2030 beschikbaar zal zijn. De voordelige economische aspecten van de AP300 SMR zijn gebaseerd op robuuste analyses en bestaande projectkosten van AP1000-reactoren die al in bedrijf of in ontwikkeling zijn op drie continenten. De AP300 SMR wordt overwogen door klanten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Amerika.