Artist impression van een AP300 SMR van Westinghouse

De AP300 is gebaseerd op de bewezen AP1000® technologie

Great British Nuclear is in juli 2023 van start gegaan om de energiezekerheid in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren en de schone economie te laten groeien door middel van de “snelle uitbreiding van nieuwe kernenergiecentrales.”  Westinghouse is al 75 jaar actief in het VK in hun nucleaire fabriek in Springfields. Op dit moment heeft Westinghouse ongeveer 1.000 werknemers in het VK en levert het geavanceerde nucleaire splijtstof voor de Britse reactorvloot.

“Wij feliciteren Great British Nuclear met hun voortvarende aanpak. We zijn er trots op dat we onze beproefde, geavanceerde AP300 SMR-technologie kunnen leveren om te bouwen aan een veiligere, schonere energietoekomst. Westinghouse zal gebruik maken van onze uitgebreide nucleaire ervaring, expertise en levering in het VK en de rest van de wereld om de ambities van het VK op het gebied van energieneutraliteit en energiezekerheid te ondersteunen,” aldus Patrick Fragman, President en CEO van Westinghouse. “We kijken uit naar deze kans om aan te tonen dat de AP300 SMR de beste optie is voor het VK.”

In mei 2023 lanceerde Westinghouse de AP300 kleine modulaire reactor, de enige SMR die is gebaseerd op een geavanceerde, grote Generation III+ reactor die wereldwijd al in bedrijf is, de bewezen AP1000® technologie. In tegenstelling tot alle andere SMR’s in ontwikkeling met unieke technologieën en risico’s, maakt Westinghouse’s AP300 SMR gebruik van de AP1000 engineering, componenten en toeleveringsketen, waardoor licenties gestroomlijnd kunnen worden en gebruik kan worden gemaakt van beschikbare technische vaardigheden. Samen geven deze factoren het vertrouwen dat de eerste werkende eenheid begin 2030 beschikbaar zal zijn. De voordelige economische aspecten van de AP300 SMR zijn gebaseerd op robuuste analyses en bestaande projectkosten van AP1000-reactoren die al in bedrijf of in ontwikkeling zijn op drie continenten. De AP300 SMR wordt al overwogen door klanten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Amerika.