Deel van een splijtstofstaafelement van een kernreactor. Fotocredit: iStockphoto / tanyss

“We hebben ons verzet tegen (Vladimir) Poetin op het gebied van olie, gas en financiële markten. We laten ons niet door hem gijzelen op het gebied van nucleaire splijtstof,” zei energiesecretaris Claire Coutinho in een verklaring. “Dit is cruciaal voor de energiezekerheid in binnen- en buitenland en bouwt voort op de historische concurrentievoordelen van Groot-Brittannië”, voegde ze eraan toe. HALEU-splijtstof is nodig voor veel van de volgende generatie geavanceerde kernreactoren, waaronder de zogenaamde kleine modulaire versies die het VK van plan is te gebruiken.

De splijtstof heeft een uranium-235 gehalte tussen de vijfentwintig procent, boven het niveau van vijf procent dat de meeste kerncentrales die momenteel in bedrijf zijn van energie voorziet. De productie van HALEU is onlangs begonnen in de Verenigde Staten, maar alleen een Russische faciliteit produceert het uranium op commerciële schaal, volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

De Britse investering maakt deel uit van plannen om tegen 2050 tot 24 gigawatt elektriciteit uit kernenergie te halen, een kwart van de elektriciteitsbehoefte van het Verenigd Koninkrijk. De eerste centrale komt in het noordwesten van Engeland en moet in 2030 operationeel zijn, aldus de regering. Het land hoopt tegen 2030 95 procent van de Britse elektriciteit uit koolstofarme bronnen te halen en tegen 2035 het elektriciteitsnet volledig koolstofvrij te maken.

Het volledige artikel is te vinden op de website van www.nuclearpowerdaily.com