Artist impression van de CMSR van Seaborg – Credit: ©Seaborg

De moderator voor de reactor moet hiervoor worden vervangen door grafiet in plaats van natriumhydroxide, aldus het bedrijf. Seaborg zei dat de risico’s die gepaard gaan met het ontwikkelen van een voldoende voorraad Haleu de reden is om het splijtstoftype voor de CMSR te veranderen. Haleu is een essentiële geavanceerde nucleaire splijtstof die nodig is voor de ontwikkeling van de meeste reactorontwerpen van de volgende generatie. Rusland is wereldwijd de belangrijkste leverancier van Haleu en Chinese leveranciers zijn ook in staat om het materiaal te produceren.

In een CMSR-reactor wordt de splijtstof gemengd met gesmolten fluoridezout, dat ook dienstdoet als koelmiddel. Volgens Seaborg levert dit aanzienlijke veiligheidsvoordelen op, zo heeft het bedrijf eerder gezegd. Het bedrijf is van plan om zijn innovatieve reactor te monteren op wat het omschrijft als “vermogensschepen”. Seaborg zei vorig jaar dat het ernaar streeft om tegen 2024 commerciële prototypes van zijn reactor te produceren, met serieproductie in 2026.

Op de eerste schepen worden twee reactoren geïnstalleerd die 200 MW leveren. Het modulaire ontwerp maakt tot 800 MW mogelijk gedurende een levensduur van 24 jaar, aldus het bedrijf.

Bill Gates waarschuwt ook voor Haleu

Vorige maand sloot Seaborg een overeenkomst met Kepco Nuclear Fuel en GS Engineering & Construction om de ontwikkeling van een Leu-productie-eenheid voor splijtstofzout in Zuid-Korea te onderzoeken. In april kondigden Seaborg, Korea Hydro & Nuclear Power en scheepsbouwer Samsung Heavy Industries een consortium aan voor de ontwikkeling van drijvende kerncentrales die gebruik maken van de CMSR-technologie. TerraPower, een bedrijf voor geavanceerde reactoren dat is opgericht door Bill Gates, zei vorig jaar dat plannen om zijn Natrium natriumgekoelde kernreactor in Wyoming in 2028 in gebruik te nemen, vertraging oplopen omdat de enige splijtstofbron uranium uit Rusland is, dat nu in oorlog is met Oekraïne.

TerraPower zei dat Rusland de enige commerciële bron is van de hoogverrijkte splijtstof met hoog gehalte, laag verrijkt uranium (Haleu) die de Natrium kerncentrale nodig heeft, maar dat het niet langer een optie is om de splijtstof daar te betrekken. TerraPower zal moeten wachten tot de toeleveringsketen in de VS de achterstand heeft ingelopen en de kans dat dit kan gebeuren voor het door het bedrijf gestelde doel van 2028 lijkt klein. Het in de VS gevestigde Centrus Energy is van plan om tegen het einde van 2023 te beginnen met het demonstreren van de eerste productie van Haleu in een fabriek in Piketon, Ohio.

©Antoine2k

Kader: Haleu - LEU

Laagverrijkt uranium (LEU) heeft een concentratie van minder dan 20 procent uranium-235. In de meest voorkomende kernreactoren wereldwijd, is uranium bijvoorbeeld verrijkt met een percentage uranium-235 van 3 tot 5 procent. Hoogverrijkt LEU (HALEU) is verrijkt tot 5-20 procent. LEU dat in onderzoeksreactoren wordt gebruikt, is meestal 12 tot 19,75 procent 235U verrijkt, de laatste concentratie wordt gebruikt om HEU-splijtstoffen te vervangen bij de conversie naar LEU. Er is ook  Lichtverrijkt uranium (SEU) dat een concentratie van minder dan 2 procent 235U heeft en Hoogverrijkt uranium (HEU) met een concentratie van 20 procent of meer aan 235U.

Illustratie: iStockphoto – ©Antoine2k