Forsmark nuclear power plant – Credit: ©Vattenfall
Op 25 augustus 2022 gaf de toenmalige regering de SodM de opdracht om de ontwikkeling van het regelgevingskader en andere maatregelen te evalueren die nodig zijn om ervoor te zorgen dat er voorwaarden zijn voor het gebruik van zowel bestaande als toekomstige kernenergie. De opdracht omvatte het identificeren van de behoefte aan ontwikkeling van de regels of andere maatregelen die van invloed kunnen zijn op de voorwaarden voor het gebruik van bestaande en nieuwe kernenergie, zoals kleine modulaire reactoren (SMR’s), gebaseerd op zowel bekende als nieuwe reactortechnologie.
In oktober vorig jaar nam de nieuwe centrumrechtse coalitieregering van Zweden een positieve houding aan ten opzichte van kernenergie, waarbij de christendemocraten, de liberalen, de gematigden en de Zweedse democraten hun schriftelijke overeenkomst over het beleid bekendmaakten – het zogenaamde Tidö-akkoord. Met betrekking tot energie staat in het akkoord dat het doel van het energiebeleid “veranderd is van 100% hernieuwbaar naar 100% fossielvrij”. In het Tidö-akkoord wordt uitgegaan van een elektriciteitsvraag van minstens 300 TWh in 2045, het dubbele van de huidige vraag.
De opdracht van SodM is in samenspraak met het ministerie van Klimaat en Ondernemen enigszins aangepast, zodat deze in overeenstemming met het Tidö-akkoord is uitgevoerd.
De autoriteit heeft delen van de opdracht op 28 februari aan de regering gerapporteerd. SodM verklaarde toen dat de Zweedse wetgeving voor bestaande kernreactoren exploitatie toestaat zolang de faciliteiten veilig zijn. Vandaag heeft de SodM haar eindrapport ingediend bij minister van Klimaat en Milieu Romina Pourmokhtari, dat het tussentijdse rapport aanvult met enkele extra grondwetswijzigingen en andere maatregelen.
SodM zei dat het van mening is dat de huidige regelgeving grotendeels ook geschikt is voor nieuwe reactortechnologie. Het doet echter een aantal voorstellen, waaronder: het wegnemen van beperkingen op het aantal reactoren, evenals gelijkwaardige voorwaarden voor verschillende soorten energie met betrekking tot mogelijke plaatsing en het gemeentelijke veto, door middel van wijzigingen in de milieuwet; het bieden van wat meer flexibiliteit voor verschillende soorten en maten reactoren en nieuwe spelers; het verduidelijken en vereenvoudigen van het onderzoek naar vergunningen, bijvoorbeeld door dubbele toepassing van de milieuwet te schrappen; het uitbreiden en verduidelijken van het mandaat van de Autoriteit voor Stralingsveiligheid om te beslissen over vergunningen en regelgeving; en het vergroten van de internationale samenwerking en mogelijkheden voor het opbouwen van kennis over nieuwe reactortechnologie, bijvoorbeeld door een proces in te voeren dat voorafgaat aan de beoordeling van vergunningen.
De autoriteit wijst ook op de noodzaak van nieuw onderzoek, zodat de Zweedse wetgeving kan worden aangepast aan nieuwe omstandigheden en technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld met betrekking tot rampenplannen, financieringskwesties en het systeem voor de verwerking van radioactief afval en gebruikte splijtstof.
Lees het complete artikel op de website van World Nuclear News.
Forsmark nuclear power plant – Credit: ©Vattenfall