Youngkin ondertekende zes wetsvoorstellen ter ondersteuning van het energieplan van Virginia (Fotocredit: Christian Martinez, Kantoor van gouverneur Glenn Youngkin)

Onderzoek en ontwikkeling van innovatieve energietechnologieën

Eén wet voorziet in de oprichting van het Virginia Power Innovation Fund. Geld uit het fonds zal uitsluitend worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van innovatieve energietechnologieën, waaronder kernenergie, waterstof, afvang en gebruik van koolstof en energieopslag. De wet zal ook het Virginia Power Innovation Program in het leven roepen, waarbij geld wordt gebruikt om een nucleaire innovatiehub in Virginia op te richten en concurrerende subsidies toe te kennen ter ondersteuning van energie-innovatie.

Energieplan

Glenn Youngkin, een Republikein, kwam in oktober met een energieplan waarin hij voorstelde om in de komende staatsbegroting 10 miljoen dollar uit te trekken voor de oprichting van het innovatiefonds, waarvan 5 miljoen dollar bestemd is voor de groei van de kernenergiesector in Virginia door de oprichting van de innovatiehub. De financiering zou bestemd zijn voor de exploratie van SMR-locaties, onder meer in Zuidwest-Virginia. Youngkin deed de aankondiging in oktober op een teruggewonnen mijnterrein in Norton, Virginia, in het hart van het kolengebied van Zuidwest-Virginia, een mogelijke locatie voor een geavanceerde nucleaire of andere energiefaciliteit. Hij zei toen dat zijn plan kernenergie in de voorhoede van de energievoorziening plaatst en een doelstelling schetst om van de staat het belangrijkste nucleaire innovatiecentrum ter wereld te maken.

Nucleair onderwijsprogramma

Een ander wetsvoorstel voorziet in de oprichting van een fonds voor de toekenning van concurrerende subsidies aan openbare of particuliere universiteiten in Virginia die een nucleair onderwijsprogramma willen opzetten of uitbreiden. Dit wordt in het wetsvoorstel gedefinieerd als een onderwijsprogramma dat leidt tot een diploma of getuigschrift dat specifiek de kernenergie-industrie ondersteunt.

Kerncentrales in Virginia

Virginia heeft twee kerncentrales – Surry en North Anna – met elk twee eenheden die ongeveer 95% van de schone elektriciteit van de staat produceren.