UK faciliteit voor het beheer van residuen: Nucleaire nieuwbouw op grote schaal – credit: TMF

Vergroten capaciteit in de nucleaire splijtstofketen

Bechtel zal front-end engineering- en ontwerpdiensten (FEED) leveren voor het uitbreidingsproject. Hierdoor kan Urenco meer verarmd uranium hexafluoride omzetten voor veilige opslag en waterstoffluoride produceren voor gebruik in onder andere koelmiddelen en farmaceutische producten. Cavendish Nuclear, een Britse dochteronderneming van de Babcock International groep zal Bechtel ondersteunen als subconsultant. “We zijn verheugd om samen te werken met Bechtel, omdat we ernaar uitkijken om onze TMF in het Verenigd Koninkrijk uit te breiden en ons breder te positioneren om de capaciteit in de nucleaire splijtstofketen te vergroten,” zei Urenco Chief Technical Officer Chris Chater. Urenco merkte op dat er momenteel geen tekort is aan verrijkte splijtstof in de industrie. Het bedrijf zei echter dat het “plannen maakt voor de toekomst naarmate meer regeringen stabiele beleidskaders opzetten die gunstig zijn voor kernenergie – en we ons klantenbestand uitbreiden.”

Michelle De Franca, Bechtel’s managing director voor infrastructuur in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, voegde hieraan toe: “Urenco deelt onze toewijding aan het bereiken van een duurzame koolstofvrije toekomst. We kijken ernaar uit hen te ondersteunen bij het verhogen van de productie van schone nucleaire brandstof die essentieel is voor de energietransitie.” De raad van bestuur van Urenco keurde in 2009 de bouw goed van de TMF-faciliteit in Capenhurst, die bestaat uit een installatie voor de omzetting van restmateriaal en een aantal bijbehorende faciliteiten voor opslag, onderhoud en verwerking van restmateriaal. In 2010 ontving Urenco goedkeuring voor de bouw van de faciliteit. In maart 2014 verwachtte het bedrijf dat de werkzaamheden eind 2015 van start zouden gaan. Deze datum werd vervolgens bijgesteld naar 2017 en vervolgens naar 2018, na vertragingen bij de bouw. In juni 2019 werd een ceremonie gehouden voor de officiële opening van de TMF. De TMF wordt geëxploiteerd door Urenco-dochteronderneming Urenco ChemPlants.

Urenco exploiteert fabrieken in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waar de eigen centrifugetechnologie wordt gebruikt om uranium te verrijken voor gebruik als splijtstof voor civiele energieopwekking.