Craig Piercy, ANS Executive Director/CEO (derde van links), en ANS bestuurslid Jess Gehin, associate laboratory director for nuclear science & technology bij Idaho National Laboratory (tweede van links), voegen zich bij andere functionarissen tijdens de ceremoniële gronddoop voor TerraPower’s Natrium reactordemonstratieproject. Fotocredit: TerraPower

“De Natrium is meer dan een ontwerp, het is een centrale die tot leven komt en die zowel de overgang naar schone energie als onze historische energiegemeenschappen zal ondersteunen,” zei Chris Levesque, voorzitter en chief executive officer van TerraPower. “Onze innovatieve Natrium-technologie zal zorgen voor verplaatsbare koolstofvrije energie, energieopslag op gigawatt-schaal en banen op lange termijn.” TerraPower-oprichter Bill Gates was aanwezig en bedankte alle partners die helpen om “het meest geavanceerde nucleaire project ter wereld te bouwen”.

American Nuclear Society Executive Director/CEO Craig Piercy was uitgenodigd om het evenement bij te wonen en deel te nemen aan de ceremonie. “Een dikke proficiat aan TerraPower, de staat Wyoming en Lincoln County,” zei Piercy. “Jullie beginnen aan een reis naar een betere, schonere toekomst.”

Over de reactor: De Natrium is een unieke commerciële geavanceerde reactor die vloeibaar natrium gebruikt als koelmiddel in plaats van water. Volgens TerraPower heeft de reactor een verbeterd brandstofgebruik, verbeterde veiligheidsvoorzieningen en een gestroomlijnde lay-out van de centrale waardoor er minder materiaal nodig is om hem te bouwen.

Kemmerer Power Station Unit 1 kan gaan werken als een 345 MW natriumgekoelde reactor in combinatie met energieopslag op basis van gesmolten zout. De opslagtechnologie van de centrale zou het mogelijk maken om de output van het systeem op te voeren tot 500 Mwe – genoeg energie om 400.000 huishoudens van stroom te voorzien – gedurende meer dan vijf en een half uur wanneer dat nodig is om aan de extra vraag van het elektriciteitsnet te voldoen. Natrium is een van de twee demonstratieprojecten van geavanceerde reactoren die geselecteerd zijn voor competitieve financiering via het Advanced Reactor Demonstration Program van het Department of Energy. (De Xe-100 van X-energy is de andere.)

Lees het volledige artikel op de website NuclearNewswire van de ANS.