Scott Forney (links), president van General Atomics Electromagnetic Systems en Mohamed Al Hammadi, algemeen directeur en CEO van ENEC. (Foto: General Atomics)

Siliciumcarbide bekleding

Volgens het MOU zullen General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS), een groep binnen GA, en ENEC gedetailleerde besprekingen voeren over verschillende projecten, waaronder mogelijkheden om GA-EMS’ SiGA® bekleding te gebruiken voor toepassingen in kernreactoren en ontwerpen voor snelle modulaire kernreactoren. Siliciumcarbide bekleding zal de veiligheid en betaalbaarheid van bestaande lichtwaterreactoren verbeteren en de uitvaltijd minimaliseren. Daarnaast is dit innovatieve materiaal van cruciaal belang voor het door het Department of Energy gefinancierde ontwerp van de Fast Modular Reactor (FMR) en andere geavanceerde of Small Modular Reactors (SMRs) die gebruik maken van hoge temperaturen om een hoge efficiëntie te bereiken bij de productie van elektriciteit.

Nieuwe modulaire reactorontwerpen

“We kijken uit naar de samenwerking met ENEC om potentiële mogelijkheden te ontwikkelen om de ontwikkeling van geavanceerde brandstoffen, siliciumcarbide bekleding en nieuwe modulaire reactorontwerpen te versnellen ter ondersteuning van de innovatiegedreven kernenergie-initiatieven van de VAE”, zegt Scott Forney, president van GA-EMS. “ENEC heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van nucleaire programma’s en het bouwen en exploiteren van reactorsystemen volgens de hoogste normen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en beveiliging. We zijn vastbesloten om samen te werken met bedrijven als ENEC, wiens reputatie voor uitmuntendheid synergetisch is met de onze, om deze revolutionaire technologieën te leveren die de veiligheid, duurzaamheid, prestaties en economie van kernenergiesystemen sterk verbeteren.”

Stimuleren van internationale kernenergie-industrie

Zijne Excellentie Mohamed Al Hammadi, Managing Director en Chief Executive Officer van ENEC, zei: “Na de succesvolle ontwikkeling van de Barakah Nuclear Energy Plant, de grootste afzonderlijke bron van schone elektriciteit in de VAE, richten we ons nu op het opbouwen van internationale partnerschappen om innovatie en R&D in nieuwe schone energieoplossingen te stimuleren. De Barakah-centrale is een katalysator voor een nieuw tijdperk van technologische vooruitgang en samenwerking op mondiaal niveau om ons gezamenlijk dichter bij onze Net Zero-doelstellingen te brengen. We kijken uit naar de samenwerking met General Atomics om gebieden van potentiële samenwerking te identificeren en zo vooruitgang binnen de internationale kernenergie-industrie te stimuleren.”

Ga voor meer informatie over General Atomics naar www.ga.com/ems.