Artist impression van Sizewell C – Credit illustratie: ©EDF Energy

Duurzaam en energieonafhankelijk

“Framatome is er trots op de Net Zero-doelstelling van het VK tegen 2050 te blijven ondersteunen door een replica van het Hinkley Point C-project te leveren in Sizewell C. Het project zal profiteren van de waardevolle ervaring die is opgedaan met Hinkley Point C en onze teams zijn vastbesloten om er een succes van te maken”, aldus Bernard Fontana, CEO van Framatome.

Binnen de reikwijdte van het Sizewell C-project heeft Framatome verschillende contracten toegewezen gekregen. Framatome zal verantwoordelijk zijn voor de levering van de twee nucleaire warmteproductiesystemen, vanaf de ontwerpfase (gekopieerd van Hinkley Point C) en de levering ervan tot aan de inbedrijfstelling. Framatome zal ook de veiligheidsinstrumentatie en controlesystemen van de centrale leveren. Een langetermijnovereenkomst voor de levering van brandstof, waaronder Framatome de brandstof zal fabriceren die nodig is om de twee reactoren aan te drijven, evenals een contract voor langetermijndiensten en onderhoud om de exploitatie van de centrale te ondersteunen, maken ook deel uit van de overeenkomsten.

De verwachte productie van de twee nieuwe EPR’s in Sizewell zal de capaciteit van het VK voor koolstofarme elektriciteitsproductie enorm vergroten. De twee EPR’s in Sizewell zullen 3,2 GW koolstofarme elektriciteit opwekken en het equivalent van ongeveer zes miljoen huishoudens gedurende zestig jaar van stroom voorzien. De ontwikkeling van de twee nieuwe reactoren past geheel in de Britse duurzaamheidsdoelstellingen en ze zullen een grote bijdrage leveren aan de energieonafhankelijkheid van het land.

De verschillende divisies van Framatome ontwerpen, bouwen en onderhouden het nucleaire stoomtoevoersysteem (nuclear steam supply system – NSSS). De Franse NSSS-ontwerper en -fabrikant is ook leverancier van apparatuur, diensten en brandstof voor hoge veiligheids- en prestatieniveaus.