De ontmoeting tussen vertegenwoordigers van NuScale en de Filipijnse delegatie (Afbeelding: Presidential Communications Office)

Op 1 mei vond in Washington DC een ontmoeting tussen NuScale en president Marcos van de Fillipijnen, minister van Handel Alfredo Pascual, minister van Energie Raphael Lotilla, speciaal assistent van de president secretaris Antonio Lagdameo, minister van Communicatie Cheloy Garafil en de Filipijnse ambassadeur in de VS Jose Manuel Romualdez. Onder de aanwezige NuScale-functionarissen waren Clayton Scott, executive vice president for business, en Cheryl Collins, director for sales. NuScale werd vergezeld door de Filipijnse partner Enrique Razon, die Prime Infrastructure Capital Inc (Prime Infra) vertegenwoordigde.

De bijeenkomst volgde op de eerste besprekingen die in september vorig jaar in New York werden gehouden in de marge van Marcos’ deelname aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Prime Infra schat dat de toekomstige investeringswaarde van het project tussen de 6,5 en 7,5 miljard dollar zal bedragen om het land begin 2030 van 462 MW te voorzien. Marcos zei dat de Filippijnen “in wezen een tekort aan stroom hebben” en dat de steun van NuScale dit probleem zou helpen aanpakken. “We hebben alles nodig. We moeten gewoon alles hebben en deze nieuwe technologie is iets.” In een verklaring van het Huis van Afgevaardigden zei Romualdez: “Deze positieve ontwikkeling bewijst de niet aflatende inzet van president Marcos om zijn belofte aan het Filipijnse volk na te komen om de beschikbaarheid van goedkope en betrouwbare energie te garanderen. “Adequate en goedkopere energiebronnen zijn cruciaal om onze robuuste economische groei te ondersteunen. Maar de president is zich er terdege van bewust dat het bouwen van extra energieopwekkingscapaciteit jaren vergt en het is verstandig dat we voortdurend alternatieven onderzoeken – waaronder het gebruik van kernenergie – om dit doel te bereiken.”

In maart 2022 ondertekende de toenmalige president Rodrigo Duterte een uitvoeringsbesluit waarin het standpunt van de regering werd uiteengezet voor de opname van kernenergie in de energiemix van de Filipijnen, rekening houdend met economische, politieke, sociale en milieudoelstellingen. President Marcos had nieuwe kernenergie onder zijn campagnebeloften opgenomen voordat hij in mei vorig jaar de verkiezingen won.

Credit artist impression: ©NuScale https://www.nuscalepower.com/en/products