De neutronenkoeler naast de reactorkern. Fotocredit: Copyright Maikel Rutten, TU Delft Reactor Institute

Het blauwe licht schijnt weer

In de afgelopen jaren heeft het team van de TU Delft samen met meer dan 10 nationale en internationale partners en leveranciers een technisch hoogstandje gerealiseerd. De reactor is weer in bedrijf en het blauwe licht schijnt weer. Dit meesterwerk omvatte het installeren van een ‘neutronenkoeler’ naast de reactorkern, het bouwen van alle bijbehorende installaties en het verbeteren van de meetinstrumenten. Met deze aanpassingen is TU Delft Reactor Institute een van de zes onderzoeksreactoren in Europa waar onderzoek kan worden gedaan met een koude neutronenbron.

Zicht op de reactorkern. Fotocredit: Copyright Maikel Rutten, TU Delft Reactor Institute

Materiaalonderzoek

Het TU Delft Reactor Institute investeert voortdurend in het verbeteren van meetmethoden en onderzoekstechnieken om wetenschappers in staat te stellen baanbrekend niet-destructief materiaalonderzoek uit te voeren met de onderzoeksreactor. Deze inspanningen zijn nu een nieuwe fase ingegaan dankzij de afronding van het OYSTER programme: Optimized Yield – for Science, Technology and Education – of Radiation.

De koude neutronenbron speelt een sleutelrol binnen Oyster. Gekoelde neutronen hebben meer interactie met een onderzoeksobject dan niet-gekoelde neutronen. De kwaliteit en snelheid van metingen met koude neutronen kan daardoor met een factor honderd worden verbeterd.  Wim Koppers, directeur van het instituut: “Ik ben trots op de prestaties van het team en kijk ernaar uit om onderzoekers en wetenschappers van over de hele wereld te ontvangen om onze onderzoeksreactor te gebruiken!”

Neutronen voor onderzoek en onderwijs

Het Reactor Instituut van de TU Delft is de grootste aanbieder van onderzoek en onderwijs met behulp van straling en nucleaire technieken voor materialen voor energie en gezondheid in Nederland. De vraag in onze samenleving naar deze toepassingen neemt alleen maar toe, gezien de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, energie en klimaat. Dit betekent dat blijvende en structurele investeringen nodig zijn in zowel onze onderzoekers als de infrastructuur van de TU Delft.

Fotocredit: Copyright Maikel Rutten, TU Delft Reactor Institute

Wie kan de neutronen gebruiken?

De onderzoeksreactor is toegankelijk voor alle onderzoekers, zowel uit Nederland, Europa als wereldwijd. Of het nu gaat om onderzoek door een openbare universiteit of een particuliere R&D-afdeling, onderzoekers kunnen de apparatuur gebruiken om diep in de structuur van materialen te duiken. Voorbeelden zijn onderzoek naar lithiumbatterijen en zonnecellen, het verbeteren van de structuur van vleesvervangers, de ontwikkeling van een sensor voor waterstof en nieuwe productiemethoden voor medische isotopen voor het diagnosticeren en behandelen van kanker.

Lees het volledige artikel op de website van de TU Delft.

Fotocredit: Copyright Maikel Rutten, TU Delft Reactor Institute