G7 Summit 2023 Ministry Of Foreign Affairs Of Japan

Fase 2 studie

Het aangekondigde geld omvat een Letter of Interest van de Amerikaanse Export-Import Bank (EXIM) voor maximaal 99 miljoen dollar uit het EXIM Engineering Multiplier Program. De financiering zal de aankoop van “langlopende materialen, fase 2 Front End Engineering en ontwerpwerkzaamheden, de levering van expertise op het gebied van projectbeheer, locatiekarakterisering en regelgevingsanalyses en de ontwikkeling van locatiespecifieke schema’s en begrotingsramingen voor de uitvoering van het project” ondersteunen. EXIM en de US International Development Finance Corporation hebben ook Letters of Interest afgegeven voor “potentiële financiële steun tot respectievelijk USD 3 miljard en USD 1 miljard voor de uitvoering van het project”. De aankondiging maakte deel uit van het plan van de G7-leiders om “600 miljard USD aan infrastructuurinvesteringen te mobiliseren in het kader van het Partnerschap voor wereldwijde infrastructuur en investeringen”. NuScale en RoPower Nuclear, gezamenlijk eigendom van Nuclearelectrica en Nova Power and Gas uit Roemenië, voeren momenteel een FEED-fase 1-studie uit om de voorkeurslocatie van de eerste VOYGR-6 SMR-centrale, een voormalige kolencentrale in Doicesti in Roemenië, te analyseren. De nieuwe financiering zal dienen ter ondersteuning van de fase 2-studie die ook het proces inleidt voor het verkrijgen van vergunningen en licenties voor het project.

foto: ©G7 Summit 2023 Ministry Of Foreign Affairs Of Japan

VOYGR SMR ©NuScale Power

Eerste Europese SMR

John Hopkins, president en CEO van NuScale Power, verklaarde: “De steun van de regering-Biden en internationale partners is een signaal aan energiemarkten over de hele wereld dat NuScale SMR’s een belangrijke nieuwe technologische oplossing zijn voor wereldwijde decarbonisatie en dat Roemenië de mogelijkheden en ervaring heeft om de invoering ervan te ondersteunen … we zijn blij dat publiek-private partnerschappen helpen om onze toonaangevende SMR-technologie al in 2029 in te zetten.” Cosmin Ghita, CEO van Nuclearelectrica, verwelkomde de financieringsaankondiging en zei: “We zijn er trots op dat we Roemenië positioneren op de strategische ontwikkelingskaart van kernenergieprojecten … we zijn er trots op dat Roemenië na de VS het tweede land en het eerste land in Europa wordt dat een NuScale VOYGR kleine modulaire reactorcentrale ontwikkelt en dat ons project het vertrouwen en de steun heeft gewonnen van de belangrijkste financiële instellingen ter wereld.” Teofil Muresan, CEO E-INFRA, zei: “We zijn er trots op dat Nova Power & Gas, een bedrijf van de E-INFRA Group, deel uitmaakt van zo’n belangrijk project als dat in Doicesti, een project om een oude kolencentrale te vervangen door de modernste technologie op het gebied van kerncentrales – kleine modulaire reactoren.”

Vlag Roemenië

Drukwaterreactor

Volgens Nuclearelectrica zijn de bij de financiering van het project betrokken partners de Japan Bank for International Cooperation, DS Private Equity (Korea), EXIM Bank Romania, Nuclearelectrica, Nova Power & Gas, Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), DFC en US EXIM. Zij merkte op dat de betrokkenheid van ENEC de eerste samenwerkingsmaatregel was na een memorandum van overeenstemming dat Nuclearelectrica en ENEC in maart hadden ondertekend. De NuScale Power Module waarop de VOYGR-kerncentrales zijn gebaseerd is een drukwaterreactor met alle componenten voor stoomopwekking en warmte-uitwisseling in één enkele eenheid van 77 MWe. Het is het eerste SMR-ontwerp dat door de US Nuclear Regulatory Commission is goedgekeurd. Het bedrijf biedt een VOYGR-12 centrale met 12 modules die 924 MWe kan opwekken, alsmede de VOYGR-4 (308 MWe) met vier modules en de VOYGR-6 (462 MWe) met zes modules en andere configuraties op basis van de behoeften van de klant.