Directeur-generaal Sama Bilbao y León van de World Nuclear Association: “Ik kijk uit naar de WNE – World Nuclear Exhibition volgende week in Parijs! Ik geef een keynote speech op dinsdag 28 november. Kom en leer hoe de wereldwijde nucleaire industrie energie zal geven aan COP28, die volgende week donderdag ook begint.”
Verandering in houding ten opzichte van kernenergie
Volgens Bilbao y León heeft kernenergie niet veel aandacht gekregen op eerdere COP-conferenties. Maar “voor het eerst wordt kernenergie, dat ooit het slachtoffer was van politieke aanmatiging, van harte opgenomen in de gesprekken over klimaatverandering en de mitigatieplannen van vele, vele, vele landen, en we worden zeker gezien als een positieve kracht tijdens de COP-bijeenkomsten.” Deze verandering in houding ten opzichte van kernenergie is het resultaat van “de inspanningen van verschillende generaties nucleaire professionals die vanaf het allereerste begin hebben deelgenomen aan veel COP’s”, aldus Bilbao y León. Daarnaast hebben ook teams van de wereldwijde nucleaire handelsassociaties een bijdrage geleverd. “Meer recent, sinds Parijs, COP21, moeten we de pleitbezorgers van het Nuclear for Climate Initiative bedanken”, voegde ze eraan toe. “Want al deze vrienden en collega’s dragen al meer dan 20 jaar de nucleaire fakkel op klimaatconferenties. Ze hebben dat soms gedaan ondanks behoorlijk agressieve tegenstand.” Ze merkte echter op dat de dingen de afgelopen jaren “drastisch” zijn veranderd. Op COP27, die in 2022 in Sharm El-Sheikh werd gehouden, was er het eerste Atoms for Climate-paviljoen, een samenwerking tussen het Internationaal Atoomagentschap en wereldwijde brancheorganisaties op het gebied van kernenergie. Bilbao y León zei dat dit “echt een keerpunt was in de manier waarop kernenergie wordt gepresenteerd op COP-bijeenkomsten.”
“Niet alleen hebben we de vooroordelen die veel mensen hebben over kernenergie in twijfel getrokken, maar we hebben ook de basis gelegd om ervoor te zorgen dat kernenergie wordt gezien op een manier die veel positiever en inclusiever is in de context van klimaatverandering,” zei Bilbao y León. “Ik denk dat wat we zien in de COP-microkosmos eigenlijk een weerspiegeling is van wat we zien in de wereldwijde situatie. We zien een nieuwe interesse in kernenergie.” Ze zei dat er een allesomvattende aanpak nodig is, zodat alle koolstofarme energiebronnen, inclusief kernenergie, een rol kunnen spelen in het creëren van een duurzame, netto nul energietoekomst voor de hele wereld. “Om werkelijkheid te worden, moet de wereldwijde capaciteit van kernenergie verdrievoudigen,” merkte Bilbao y León op.
“Vandaag de dag hebben we wereldwijd 60 gigawatt aan nieuwe kerncentrales in aanbouw en wetende dat het gemiddeld 6-7 jaar duurt om een grote kerncentrale te bouwen, zullen al deze reactoren in 2030 operationeel zijn,” zei ze. “Er zijn er nog meer gepland, en we beginnen te zien dat ze vooruitgang boeken. En natuurlijk hebben we veel opwindende nieuwe projecten met kleine modulaire reactoren en geavanceerde technologieën. We zullen dus zien dat veel van deze demonstratieprojecten dit decennium werkelijkheid worden.”
Lees het complete artikel op de website van World Nuclear News.