Catherine Cornand (Framatome) en Chang Hee-Seung (KHNP) met medewerkers van Framatome en KHNP na de ondertekening van het MoU

Een grotere rol voor kernreactoren bij productie medische isotopen

“We verwachten dat commerciële kernreactoren een steeds grotere rol zullen spelen als back-up en aanvulling op onderzoeksreactoren bij de productie van kankerbestrijdende radio-isotopen”, zei François Gauché, hoofd van Framatome Healthcare. “Deze samenwerking zal de toekomstige supply chain gereedheid ondersteunen om Lutetium-177 behandelingen massaal toegankelijk te maken over de hele wereld.” Door middel van deze overeenkomst – vergelijkbaar met de overeenkomst die onlangs werd aangekondigd door Framatome en Nuclearelectrica in Roemenië – zullen de twee bedrijven de haalbaarheid onderzoeken van het gebruik van de CANDU-reactor in Wolsong om de Koreaanse productie van levensreddende radio-isotopen in de toekomst te ondersteunen. “Met dit initiatief blijft KHNP in lijn met zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, door de ontwikkeling van moderne nucleaire geneeskundige behandelingen in Zuid-Korea te ondersteunen en tegelijkertijd zijn bijdrage aan een stabiele energievoorziening en koolstofneutraliteit voort te zetten”, aldus Chang Hee-Seung, Executive Vice-President, Quality and Technology Division bij KHNP.

“Framatome werkt al tientallen jaren samen met KHNP om de veilige, betrouwbare en duurzame werking van zijn nucleaire vloot te ondersteunen. We zijn actief betrokken bij de ondersteuning van de langdurige werking van de Hanul 1 & 2 centrales waarvoor Framatome de Original Equipment Manufacturer is,” verklaarde Catherine Cornand, Senior Executive Vice President van de Installed Base business unit bij Framatome. “Ik ben erg blij om onze samenwerking uit te breiden via dit nieuwe initiatief in de Wolsong-kerncentrale.” Lutetium-177 is een bètastralende radio-isotoop die wordt gebruikt in gerichte radionuclidetherapie voor de behandeling van prostaatkanker en in meerdere veelbelovende radiofarmaceutische ontwikkelingen voor andere kankerindicaties. De isotoop vernietigt kankercellen terwijl gezonde cellen onaangetast blijven. Framatome’s gepatenteerde isotopenproductietechnologie maakte de eerste grootschalige commerciële productie van Lutetium-177 in een energiereactor mogelijk in oktober 2022.

Framatome Healthcare zet zich in voor de ontwikkeling van producten en diensten voor de gezondheidszorg. Het team ondersteunt de waardeketen voor de radio-isotopen die worden gebruikt in radiofarmaceutica voor diagnostische beeldvorming en therapeutische doeleinden, levert speciale legeringen voor de ontwikkeling van chirurgische implantaten en prothesen en biedt geavanceerde oplossingen voor complexe sterilisatiefaciliteiten die essentieel zijn voor het gebruik van medische materialen. De experts van Framatome Healthcare bevorderen de strijd tegen kanker en ontwikkelen en ondersteunen medische toepassingen van nucleaire technologie.