Beeld: IAEA

Rondleiding achter de schermen van het hoofdkantoor van de IAEA

Om Eisenhowers visie te herdenken lanceert de IAEA een essaywedstrijd voor mensen tussen de 18 en 24 jaar. Het opstel moet de huidige mondiale uitdagingen identificeren en manieren voorstellen waarop de IAEA – als ’s werelds centrum voor samenwerking op nucleair gebied – een nog grotere impact kan hebben. Inzendingen in de vorm van een toespraak worden ook geaccepteerd. De winnaar wordt uitgenodigd voor een rondleiding achter de schermen van het hoofdkantoor van de IAEA in Wenen.

Tijdens zijn toespraak in 1953 stelde Eisenhower zich een wereld voor waarin “Experts gemobiliseerd zouden worden om kernenergie toe te passen voor de behoeften van de landbouw, de geneeskunde en andere vreedzame activiteiten” en kernenergie “overvloedige elektrische energie zou leveren.” De slogan van de IAEA – Atomen voor Vrede en Ontwikkeling – weerspiegelt de bijdrage van de organisatie aan het versnellen en vergroten van de toegang tot veilig en vreedzaam gebruik van nucleaire wetenschap en technologie voor gezondheid, landbouw, oceaanbescherming, energie, klimaatverandering en nog veel meer voordelen.

Krachtige woorden kunnen het publieke debat vormgeven en harten en geesten beïnvloeden. Succesvolle essayisten zullen duidelijke, overtuigende en beknopte taal gebruiken om complexe kwesties te verkennen, zoals belangrijke mondiale uitdagingen en hun mogelijke oplossingen met betrekking tot de IAEA. Inzendingen worden beoordeeld op relevantie, nauwkeurigheid, stijl, originaliteit en de impact van nieuwe ideeën.

“Het maken van goed geïnformeerde, duidelijke en overtuigende argumenten is een cruciale vaardigheid in internationale betrekkingen en het werken aan vrede en ontwikkeling.”
Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van de IAEA – Fotocredit: ©IAEA, Dean Calma

Wereldwijde uitdagingen

“De volgende generatie moet betrokken worden bij het aanpakken van de wereldwijde uitdagingen die zij erven. De toekomst van de wereldvrede ligt in hun handen. Het maken van goed geïnformeerde, duidelijke en overtuigende argumenten is een cruciale vaardigheid in internationale betrekkingen en het werken aan vrede en ontwikkeling. Ik kijk ernaar uit om geïnspireerd te worden door hun analyses en ideeën,” aldus Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van de IAEA. Essay inzendingen worden geaccepteerd van 20 september tot 23 oktober middernacht CET. Essays mogen maximaal 4000 tekens bevatten en moeten in het Engels zijn geschreven. Het gebruik van vertalers of vertaalhulpmiddelen is toegestaan. Deelname is gratis en deelnemers mogen maximaal één inzending insturen.

Lees meer over de wedstrijd en de voorwaarden voordat je je essay instuurt.