Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van het IAEA en hoofd van de afdeling Nucleaire Veiligheid en Beveiliging Lydie Evrard (R-L) in Kiev, voordat ze een bezoek brengen aan de Zaporizhzhya kerncentrale. (Foto: IAEA)

Kwesties van mondiaal belang voor de internationale vrede en veiligheid

Dit is de vierde keer dat de directeur-generaal de frontlinie van de oorlog passeert om de centrale te bezoeken, waarvan alle zes reactoren al bijna achttien maanden stilliggen, maar nog steeds grote hoeveelheden splijtstof bevatten die voldoende gekoeld moeten worden. In een korte persconferentie voordat hij naar het zuiden vertrok, zei Grossi dat hij “een heel positief gevoel” had over het bezoek van morgen. Eerder op de dag hadden de heer Grossi en zijn team een ontmoeting met de minister van Energie, German Galushchenko, nucleaire toezichthouder Oleh Korikov en het hoofd van het Oekraïense staatskernbedrijf Energoatom, Petro Kotin.

In de laatste update van het IAEA over de situatie in Oekraïne wordt melding gemaakt van een nieuwe aankondiging van de bezette centrale, waarin staat dat werknemers van de Oekraïense nationale operator Energoatom niet langer op de locatie mogen blijven werken. Grossi vertelde aan berichten in Kiev: “We hebben al geruime tijd uiting gegeven aan onze algemene bezorgdheid over de omvang van het personeelsbestand in de kerncentrale van Zaporizja. Deze laatste aankondiging van het bestuur van de centrale maakt die bezorgdheid alleen maar groter en een van mijn belangrijkste aandachtspunten bij mijn bezoek dat morgenochtend begint, zal zijn om hier precies naar te informeren. Een van de belangrijkste dingen voor mij is om de operationele impact van deze beslissing te beoordelen.”

Grossi verwees ook naar zijn aanstaande bezoek aan Moskou volgende week, waar hij “op hoog niveau de toekomstperspectieven voor de centrale wil bespreken”. Grossi: “Het lot van de grootste kerncentrale in Europa en de gevolgen van een probleem daar overstijgen een louter technisch aspect. Dit zijn kwesties van mondiaal belang voor de internationale vrede en veiligheid. Daarom is het voor mij belangrijk om naast de technische aspecten ook een gesprek te hebben over de fundamentele implicaties van wat daar gebeurt – nu en in de toekomst.”