Reactor pool van de Flamanville EPR – fotocredit: © EDF Energy

Moderniseren van de Franse nucleaire industrie

De vergadering heeft met 97 tegen 26 stemmen een artikel goedgekeurd ter herziening van een wet uit 2015 die onder het voorzitterschap van Francois Hollande is ingevoerd om het aandeel van kernenergie te verminderen. Het herziene artikel zal naar verwachting deel uitmaken van belangrijke energievoorstellen die naar verwachting deze zomer zullen worden afgerond, meldde het Franse dagblad Le Figaro. Minister van energietransitie Agnès Pannier-Runacher zou hebben gezegd dat zij “noch een plafond, noch een bodem” wil voor de hoeveelheid kernenergie in de mix. Ze zei dat het aandeel van kernenergie ongeveer 70% is – het hoogste ter wereld – maar in 2022 63% bedroeg als gevolg van de sluiting van verschillende reactoren wegens problemen met corrosie van de leidingen.

Moderniseren nucleaire industrie

President Macron heeft toegezegd de nucleaire industrie van het land te moderniseren en uit te breiden in een beleidsombuiging, waarbij hij de toezegging van zijn voorganger om het aandeel van kernenergie dat Frankrijk van brandstof voorziet te beperken tot 50%, heeft teruggedraaid. Macron heeft verder voorgesteld zes nieuwe EPR2-reactoren van Frans ontwerp te bouwen, die in 2035 in bedrijf moeten worden genomen, met een optie voor nog eens acht reactoren. De regering wil de administratieve en bureaucratische processen stroomlijnen die nodig zijn om nieuwe centrales goed te keuren en te bouwen.

Samenwerking met UK

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben onlangs een overeenkomst ondertekend om de nucleaire samenwerking uit te breiden, onder meer bij nieuwe nucleaire bouwprojecten en om de afhankelijkheid van civiele nucleaire goederen uit Rusland te verminderen. Bij de overeenkomst is ook een werkgroep voor nucleaire innovatie en veiligheid opgericht, aangezien beide landen grootschalige en kleine modulaire reactoren willen inzetten om een grotere energiezekerheid te bereiken door af te stappen van fossiele brandstoffen.