Poolse vlag boven Warschau – iStockphoto/Janusz Bączyński

40% van de 13,5 miljoen Poolse huishoudens zijn aangesloten op een verwarmingsnetwerk

In een rapport over de vooruitzichten voor het gebruik van SMR’s in de energietransitie van Polen, zei het Poolse Economisch Instituut dat drie SMR-centrales met elk een capaciteit van 300 MW tot 80% van de vraag van de hoofdstad Warschau naar ‘wijkenergie’ in 2040 zouden kunnen dekken. District-energiesystemen nemen energie die vrijkomt als warmte uit een reeks energiebronnen – in dit geval een SMR – en verbinden die met energieverbruikers via een systeem van sterk geïsoleerde leidingen. Het instituut zei dat hun onderzoek had uitgewezen dat SMR’s aan meer dan 20% van de vraag naar stadswarmte in grote stedelijke gebieden zouden kunnen voldoen.

Volgens het instituut heeft Polen een van de meest ontwikkelde stadsverwarmingssystemen in Europa met meer dan 40% van de 13,5 miljoen huishoudens in het land die zijn aangesloten op het verwarmingsnetwerk. Stadsverwarming is ook verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle warmte die wordt opgewekt, ook in de industrie. Kolen blijven echter de belangrijkste brandstof met een gebruik van ongeveer 14,5 miljoen ton per jaar. Een van de steden die aanzienlijk zou kunnen profiteren van het gebruik van SMR’s om de verwarming koolstofvrij te maken is Warschau, aldus het instituut. In 2020 bedroeg de vraag naar systeemwarmte in de Poolse hoofdstad 8,9 TWh, waarbij meer dan 90% werd geproduceerd door centrales die steenkool gebruiken. Volgens het instituut zou de toekomstige vraag naar verwarming in Warschau meer dan 14 TWh kunnen bedragen. Met de installatie van drie SMR’s zou in 2040 aan 80% van de jaarlijkse verwarmingsvraag van Warschau kunnen worden voldaan, terwijl de elektriciteitsproductie wordt gestimuleerd in de maanden waarin de vraag naar verwarming daalt.

Polen heeft plannen om grootschalige kerncentrales en kleine modulaire reactoren te bouwen in een poging om de koolstofuitstoot van de energieopwekking te verminderen. Het land haalt momenteel ongeveer 70% van zijn elektriciteit uit kolengestookte centrales. In november 2022 koos Warschau het in de VS gevestigde Westinghouse Electric om haar AP1000 reactortechnologie te leveren voor een drie-eenheid kerncentrale op de Lubiatowo-Kopalino site in de noordelijke gemeente Choczewo in de buurt van de Baltische kust van Pommeren.