Een webcambeeld van een slechtvalkouder en twee kuikens bij Torness Power Station. Fotocredit: ©EDF Energy

Effectief habitatbeheer, landmeting en duurzaam landgebruik

Slechtvalken zijn de snelste dieren in het dierenrijk en bereiken snelheden van meer dan 200 km/u tijdens hun jachtduik. De krachtcentrale biedt een veilige broedomgeving voor deze roofdieren, weg van eierdieven en met een overvloed aan voedsel. Dit jaar is het ook 10 jaar geleden dat de centrale de Biodiversity Benchmark in de wacht sleepte. Deze accreditatie, die wordt toegekend door The Wildlife Trusts, certificeert het goede beheer van biodiversiteit op locaties die eigendom zijn van bedrijven. Het is de enige locatie in East Lothian die in het bezit is van deze accreditatie.

Emma Price Thomas, hoofd zakelijke partnerschappen van The Wildlife Trusts: “Het is fantastisch nieuws dat de slechtvalken in Torness Power Station weer een succesvol jaar achter de rug hebben. Verhalen als deze laten zien dat door zorgvuldig beheer, wilde dieren kunnen gedijen op onwaarschijnlijke plaatsen. Het al 10 jaar behouden van de Biodiversity Benchmark in Torness is een bewijs van EDF’s inzet om hun locaties te verbeteren voor wilde dieren. Deze certificering daagt bedrijven uit om verantwoordelijkheid te nemen voor natuurherstel door middel van effectief habitatbeheer, landmeting en duurzaam landgebruik. Torness wordt goed beheerd voor wilde dieren en we kijken uit naar nog meer succesverhalen in de toekomst.”

De locatie ondersteunt een breed scala aan wilde dieren en is een toevluchtsoord geworden voor een aantal zeldzame soorten. Momenteel herbergt het de enige bekende broedparen van de zilverplevier in East Lothian en de populatie is sinds 2019 gestegen tot drie paar. Het is ook de eerste en enige bekende locatie in Schotland waar klimopmijnbijen voorkomen, samen met 120 andere ongewervelde diersoorten.

Andere hoogtepunten zijn onder andere:

– In totaal zijn er 21 soorten vlinders en 187 soorten nachtvlinders waargenomen in Torness, waaronder Brimstone, die werd gezien tijdens het hete weer van 2022. Als onderdeel van een breder initiatief van de East Lothian Council zijn er duindoornstruiken geplant als habitat voor Brimstone.

– Negenendertig vogelsoorten hebben de afgelopen 10 jaar in Torness gebroed. Naast de plevier en de slechtvalk broeden er de meeste jaren gele kwikstaarten, een zeldzame soort in East Lothian.

– Gebieden die verstoord werden door de bouw van het station in de jaren 1980 ondersteunen nu een gevarieerde reeks planten, waaronder de plaatselijk zeldzame gele bartsia, piramidale orchidee en gewoon bremkruid.

Clare Galloway, werkzaam bij de Environmental Safety Group van de centrale: “We beheren het land rond de centrale actief om ervoor te zorgen dat het zo gastvrij mogelijk is voor een zo gevarieerd mogelijke flora en fauna. We zetten delen van de parkeerplaats af om broedende vogels te ondersteunen en we planten specifieke struiken en planten om verschillende soorten de best mogelijke kans te geven om te floreren. Het is altijd een genot om nieuwe ontdekkingen te doen als we onze monitoring uitvoeren en het laat zien dat natuur en industrie naast elkaar kunnen bestaan als er voor een duurzame aanpak wordt gekozen.”