©Seaborg

Schaalbare export

“Het consortium streeft naar een tijdige commercialisering en een schaalbare export van in de fabriek geproduceerde drijvende kerncentrales op basis van CMSR wereldwijd, die een verbeterde efficiëntie en inherente veiligheidskenmerken bieden,” aldus Seaborg. “Met de uitgebreide ervaring van KHNP in de opwekking van kernenergie, de offshore constructie-expertise van SHI en de innovatieve technologie van Seaborg Technologies is het consortium goed gepositioneerd om te voldoen aan de groeiende vraag naar schone en betrouwbare energie.”

Beeld: CMSR drijvende centrale ©Seaborg

Memorandum

Het ontwerp van Seaborg betreft modulaire CMSR schepen met twee tot acht CMSR’s van 100 MWe, met een operationele levensduur van 24 jaar. In plaats van vaste brandstofstaven die voortdurend moeten worden gekoeld, wordt de brandstof van de CMSR gemengd in een vloeibaar zout dat als koelmiddel fungeert, wat betekent dat de brandstof in geval van nood gewoon wordt uitgeschakeld en gestold. Seaborg, opgericht in 2014, wil in 2026 commerciële prototypes bouwen en vanaf 2028 de Power Barges commercieel gaan produceren. Het eerste project van het consortium zal naar verwachting een 200 MWe Power Barge zijn. In april vorig jaar ondertekenden SHI en Seaborg al een memorandum van overeenstemming voor de productie en verkoop van gebruiksklare elektriciteitscentrales waarin de deskundigheid van SHI op het gebied van scheepsbouw en de CMSR van Seaborg worden gecombineerd. De overeenkomst had ook betrekking op de ontwikkeling van waterstof- en ammoniakfabrieken. SHI kondigde in januari aan dat het het conceptuele ontwerp voor de CMSR Power Barge had voltooid en van het American Bureau of Shipping de basiscertificering van het ontwerp had verkregen.

Foto: Ondertekeningsceremonie. ©Seaborg

Uniek consortium

Drijvende kerncentrales zijn een koolstofvrije energieoplossing die efficiënt inspeelt op het probleem van de klimaatverandering en een technologie van de volgende generatie die kan worden uitgebreid tot drijvende waterstof- en ammoniakfabrieken die voldoen aan de visie van Samsung Heavy Industries”, aldus SHI CEO Jintaek Jeong. Jooho Whang, CEO van KHNP, voegde daaraan toe: “De actieve inspanning van KHNP zal gericht zijn op het bevorderen van een wederzijds voordelig partnerschap tussen Korea en Denemarken, met een focus op samenwerking in het kernenergieproject van de volgende generatie, voor een veiligere en schonere toekomst.” “Dit consortium is uniek voor het inzetten van kernenergie op schaal,” zei Seaborg CEO Navid Samandari. “We zijn er trots op dat we met de besten samenwerken voor de bouw en exploitatie als onderdeel van onze gezamenlijke missie om de power barges te ontwikkelen en in te zetten.”

Afbeelding: De Power Barges zijn modulair en kunnen 200-800 MW elektriciteit produceren ©Seaborg