Afbeelding: IBA Rhodotron® TT300-HE (hoge energie) elektronenversneller

Wereldwijde beschikbaarheid van actinium-225 verhogen

Pantera SA/NV, een joint venture tussen IBA, de wereldleider in deeltjesversnellertechnologie, en het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie SCK CEN, heeft als doel de grootschalige productie van actinium-225 (225Ac), een van de meest veelbelovende alfastralende radio-isotopen om de toegankelijkheid van innovatieve kankertherapieën te verbeteren. Eerder gingen TerraPower Isotopes en PanTera al een strategisch partnerschap aan om de ontwikkeling van radiofarmaca in de strijd tegen kanker te stimuleren. De nieuwe samenwerking moet de wereldwijde beschikbaarheid van actinium-225 (225Ac) verhogen. Radiofarmaceutica op basis van 225Ac hebben het potentieel om tumoren effectiever te behandelen door kankercellen te elimineren in plaats van alleen de tumorgroei te remmen. Er wordt momenteel uitgebreid onderzoek gedaan naar de behandeling van de meest voorkomende kankers en zeldzamere en vaak dodelijke vormen van de ziekte.

Bouw van de allereerste PanTera-fabriek in Mol, België

De PanTera-fabriek wordt gebouwd in Mol, België en is gewijd aan de productie van 225Ac via fotonucleaire activering van radium-226 (226Ra), aangedreven door de hoogenergetische IBA Rhodotron® deeltjesversneller. Het gebouw omvat verschillende bunkers voor de IBA Rhodotron® en bestralingsstations, evenals verschillende cleanrooms voor de scheiding, zuivering en distributie van het radio-isotoop onder GMP-condities (Good Manufacturing Practice). PanTera, Tractebel en MODULO ronden nu de laatste engineeringfasen af voor de start van de bouw in 2025.

Afbeelding: 3D-aanzicht van het toekomstige PanTera-gebouw in Mol, België (©MODULO architecten)

Multidisciplinaire samenwerking om de nucleaire geneeskunde vooruit te helpen

De ingenieurs van Tractebel ontwerpen samen met MODULO-architecten de nieuwe faciliteit en leveren ingenieursdiensten op het gebied van structurele engineering, verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), elektriciteit, brandbeveiliging, instrumentatie & controle (I&C), mechanica en meer. Tractebel en MODULO zullen PanTera ook ondersteunen tijdens de bouw van de faciliteit. Tijdens al deze fasen zal Tractebel zijn deskundigheid op het gebied van stralingsbescherming en kernenergie inzetten om specifieke productieapparatuur te integreren, zoals de deeltjesversneller, de targetstations en de hot cells.

Lees het volledige artikel op de website van Tractebel.