Voortvarend tijdschema

Twee van de eenheden – die reactoren en aanverwante apparatuur omvatten – zullen gebaseerd zijn op apparatuur van Russische makelij die Oekraïne wil importeren uit Bulgarije, terwijl de andere twee westerse technologie zullen gebruiken van energieproducent Westinghouse. Alle vier de reactoren zullen worden gebouwd in de kerncentrale Khmelnytskyi in het westen van Oekraïne, vertelde Galushchenko in het interview met Reuters. Het tijdschema is voortvarender dan eerder werd geschetst door Kiev. Toen werd nog gesproken over de start van de werkzaamheden ergens in 2024, zonder te specificeren dat alle vier de reactoren tegelijkertijd zouden kunnen worden ontwikkeld. “Ik denk dat we in de zomer of het najaar beginnen met de bouw”, zei Galushchenko in een interview. “We hebben vaten nodig,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de reactordrukvaten die geïmporteerd moeten worden. “We willen de derde en vierde eenheid meteen doen.”

IAEA missie leden voor de Zaporizhzhia kerncentrale

Compensatie Zaporizhzhia

De bouw van de 3de en 4de reactor in Khmelnytskyi begon in de jaren 1980, maar werd bevroren. Sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 heeft Oekraïne drie nieuwe kernreactoren gebouwd – één in de kerncentrales van Zaporizhzhia, Khmelnytskyi en Rivne. Op dit moment produceren drie kerncentrales in door Oekraïne gecontroleerd gebied meer dan 55% van de elektriciteitsbehoefte van het land, maar Kiev wil de sector uitbreiden om het verlies van Zaporizja, Europa’s grootste kerncentrale, te helpen compenseren. Rusland kreeg de controle over de faciliteit na een grootschalige invasie van Oekraïne begin 2022 en de zes kernreactoren zijn nu buiten werking.

Herman Galushchenko

“Met de 3de en 4de (Khmelnytkyi eenheden) willen we Zaporizhia compenseren, en nu zijn we in gesprek met onze Bulgaarse partners over de twee reactoren die we willen overnemen,” zei Galushchenko. “Als we de reactorvaten vandaag zouden ontvangen, denk ik dat het 2,5 jaar zou duren en we een derde reactor in bedrijf zouden hebben,” zei Galushchenko. Tegelijk met de bouw van de VVER-1000-eenheden uit het Sovjettijdperk wil Oekraïne beginnen met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de huisvesting van twee moderne westerse AP-1000-eenheden, ook in Khmelnytskyi. “We moeten (parlementaire) wetgeving aannemen en we hebben wetsontwerpen over de 3e, 4e, 5e en 6e eenheid. Dit zijn VVER-1000’s, terwijl we voor de 5e en 6e het AP-type willen bouwen. Dit is een parallel proces,” aldus de minister.