iStockphoto – Dmitry Larichev

De toegang werd opnieuw tot sommige delen van de hal geweigerd.

Vorige week vrijdag had de ZNPP geen toestemming gegeven aan het ISAMZ-team (IAEA Support and Assistance Mission to the ZNPP) om de reactorhal van eenheid 6 te betreden, en stelde in plaats daarvan voor dat het team het gebied over ongeveer een week zou betreden. Gisteren werd echter toegang verleend. Grossi is blij met deze constructieve stap.

Terwijl het team in de reactorhal was, observeerde het de belangrijkste onderdelen van de reactor, wat bevestigde dat de reactor koud was uitgeschakeld. Terwijl het team in de reactorhal was, brachten de operators de werking van de koelpompen van het bassin voor verbruikte splijtstof over van de ene veiligheidstrein naar de andere.

Tijdens een walkdown naar de andere gebieden van eenheid 6 gisteren, bezocht het team de turbinehal van eenheid 6, maar werd opnieuw de toegang tot sommige delen van de hal geweigerd. De ISAMZ-teams van de IAEA hebben sinds 18 oktober vorig jaar niet alle delen van de turbinehal van elke eenheid kunnen bezoeken.

Het team bezocht ook de kamers met veiligheidssystemen van eenheid 6 om de status van de eerder gevonden boorzuurafzettingen opnieuw te beoordelen. Tijdens het bezoek constateerde het team de aanwezigheid van boorzuurafzettingen in drie kamers. De IAEA-deskundigen bezochten ook de nooddieselgeneratoren van eenheid 6.