Foto: Kozloduy levert ongeveer een derde van de elektriciteit in Bulgarije – Credit afbeelding: Kozloduy NPP

De overstap naar Westinghouse luidt nieuw tijdperk in

In december 2022 ondertekende Bulgarije een 10-jarig contract met het in de VS gevestigde Westinghouse voor de levering van splijtstof voor Kozloduy-5. Het land noemde dit een “nieuw tijdperk” voor de kernenergiesector van het land. In april 2024 gaf de Bulgaarse regelgevende instantie voor kernenergie een vergunning af voor het RWFA-splijtstoftype van Wetinghouse toen 43 loden assemblages in Kozloduy-5 aankwamen. De kerncentrale van Kozloduy zei toen dat de nieuwe splijtstof in de reactorkern zal worden geladen tijdens de geplande jaarlijkse uitval begin mei.

Verwacht wordt dat het laden van de splijtstof het begin is van de vier jaar durende overgang van de eenheid naar splijtstof van Westinghouse, waarmee de inspanningen om af te stappen van de import van Russische splijtstof in gang worden gezet. Er zijn twee 1.000 MW VVER-eenheden van Russisch ontwerp in bedrijf in Kozloduy. De enige commerciële kerncentrale in Bulgarije levert ongeveer een derde van de elektriciteit van het land. Kozloduy-5 begon commerciële exploitatie in december 1988 en Kozloduy-6 in december 1993.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 zijn exploitanten van VVER-centrales in Europa op zoek naar andere leveranciers van splijtstof dan Tvel, de splijtstofafdeling van het Moskouse staatskernbedrijf Rosatom. Westinghouse heeft al overeenkomsten voor de levering van VVER-1000-brandstof met Finland, Tsjechië en Oekraïne, dat al Westinghouse-brandstof gebruikte voor de helft van zijn reactoren in een poging die in 2014 begon. Na de invasie van Moskou in Oekraïne in 2022 versnelde Bulgarije zijn plannen om zijn afhankelijkheid van Rusland voor energie te verminderen. Het land heeft sinds 2019 een contract voor de levering van brandstof met Tvel, dat eind 2024 afloopt en in 2025 niet wordt verlengd. Sofia heeft ook een overeenkomst getekend met het Franse Framatome voor de levering van zijn VVER-splijtstoftype voor Kozloduy-6, dat volgens eerdere berichten “na 2025” wordt verwacht. Volgens Valentin Nikolov, hoofd van de kerncentrale van Kozloduy, heeft Kozloduy-6 voldoende brandstof opgeslagen om de werking tot 2029 te garanderen.

Kamen Kraev