Duurzame wereld
Het contract omvat werkzaamheden aan maximaal 25 diagnostische poorten en systemen in de multinationale ITER-fusiereactor die in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd. Het heeft een looptijd van vier jaar met een mogelijke verlenging van twee jaar, aldus Jacobs, waarbij het bedrijf op afstand bediende instrumenten ontwerpt en ontwikkelt. Karen Wiemelt, senior vice president Energie, Veiligheid en Technologie van Jacobs, verklaarde: “Onze steun voor het onderhoud van deze diagnosesystemen komt niet alleen tegemoet aan Jacobs’ engagement voor klimaatrespons, maar ook aan ons doel om een meer verbonden, duurzame wereld te creëren … via ons team in Aix-en-Provence, gecombineerd met de volledige kracht van Jacobs’ wereldwijde capaciteit, zullen we met ITER samenwerken om onze technologische kennis en ervaring ten dienste te stellen van mensen en de planeet.”
Foto ©ITER
Tokamak fusie-machine
ITER is een groot internationaal project voor de bouw van een tokamak-fusiemachine in Cadarache, Frankrijk, om de haalbaarheid van fusie als grootschalige en koolstofvrije energiebron aan te tonen. Het doel van ITER is te werken met 500 MW (gedurende ten minste 400 seconden continu) met 50 MW vermogen voor plasmaverwarming. Het lijkt erop dat tijdens de werking nog eens 300 MWe aan elektriciteit nodig kan zijn. In ITER wordt geen elektriciteit opgewekt.
foto ©ITER
Internationaal
Vijfendertig landen werken samen aan de bouw van ITER – de Europese Unie draagt bijna de helft van de bouwkosten bij, terwijl de andere zes leden (China, India, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS) in gelijke mate bijdragen aan de rest. De bouw begon in 2010 en de oorspronkelijke streefdatum voor het eerste plasma in 2018 werd door de ITER-raad in 2016 verschoven naar 2025. Dat tijdschema voor het eerste plasma wordt momenteel herzien naar aanleiding van de COVID-19 pandemie en de ontdekking van defecten in de thermische schilden en de sector van het vacuümvat.
Foto ©ITER