Concept van ESA’s Rosalind Franklin rover. (Afbeelding: ESA/ATG medialab)

Zoektocht naar bewijzen van vroeger leven op Mars

NASA maakte bekend dat het zijn bijdragen aan de missie verhoogt nadat op 16 mei een intentieverklaring werd ondertekend op het hoofdkwartier van ESA in Parijs. Daarnaast levert NASA radio-isotopenverwarmingseenheden (RHU’s) die – voor het eerst in de ruimtevaart – van americium-241 worden voorzien. NASA zal samenwerken met het Ministerie van Energie om lichtgewicht radio-isotopenverwarmingseenheden (LWRHUs) te leveren voor de Rosalind Franklin rover voordat deze gelanceerd wordt in 2028 om een Marslanding te maken in 2030 en te zoeken naar sporen van leven.

“De unieke boorcapaciteiten en het laboratorium voor monsters aan boord van de Rosalind Franklin-rover hebben een uitstekende wetenschappelijke waarde voor de zoektocht van de mensheid naar bewijzen van vroeger leven op Mars,” zegt Nicola Fox, associate administrator van het Science Mission Directorate op het hoofdkantoor van NASA. “NASA steunt de Rosalind Franklin-missie om het sterke partnerschap tussen de Verenigde Staten en Europa voort te zetten om het onbekende in ons zonnestelsel en daarbuiten te verkennen.”

Het NASA Astrobiologieprogramma

NASA en de ESA zijn overeengekomen om NASA’s werkterrein voor de ExoMars Rosalind Franklin rover uit te breiden. Het NASA Launch Services Program zal een Amerikaanse commerciële lanceerder inhuren en naast de LWRHUs zal NASA ook gasremmotoren leveren als onderdeel van het voortstuwingssysteem dat nodig is voor een veilige landing op Mars. Het NASA Astrobiologieprogramma hielp bij de wetenschappelijke, technische en technische ontwikkeling van de rover in het kader van een eerdere verbintenis door een massaspectrometer te leveren voor de Mars analysator voor organische moleculen (MOMA).

Lees het volledige artikel op de website Nuclear Newswire van de ANS.