iStock 1124543330

Credits: iStockphoto – praetorianphoto

De medische faculteit van de Ege University in Izmir

De openingsceremonie aan de medische faculteit van de Ege Universiteit werd deze maand gevolgd door de eerste workshop in een IAEA Ankercentrum, waar kankerdeskundigen van over de hele wereld een routekaart ontwikkelden voor het versterken van de pediatrische radiotherapie-oncologiediensten in Europa en Centraal-Azië. Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA zei: “Kanker doodt veel te veel mensen, vooral in lage- en middeninkomenslanden. Als Ankercentrum zal de Ege-universiteit door de IAEA worden gesteund om haar opleidings- en onderzoeksactiviteiten uit te breiden, geavanceerde behandelingen toe te passen en internationale deskundigen en partners samen te brengen om deze groeiende kankerlast aan te pakken.”

De medische faculteit van de Ege University in Izmir was een van de vijf Ankercentra die tijdens de 67e Algemene Conferentie van de IAEA in 2023 werden aangekondigd en die zijn opgezet om de regionale capaciteit voor de levering van kankerzorg te vergroten. Deze centra zullen helpen bij het opzetten of uitbreiden van capaciteiten op het gebied van radiotherapie en medische beeldvorming en bieden mogelijkheden voor internationaal onderzoek, netwerken en mentorschap.

De openingsceremonie op 15 april werd gevolgd door een vierdaagse IAEA-workshop aan de Ege-universiteit over pediatrische radiotherapiediensten in Europa en Centraal-Azië. Er waren 100 deelnemers uit 28 lidstaten, hooggeplaatste radiotherapiedeskundigen, vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere belangrijke medewerkers zoals het St. Jude’s Children’s Research Hospital. De Ege University verzorgt medisch onderwijs en klinische training in West-Turkije, waar het ongeveer 10 miljoen mensen bedient. De universiteit werkt sinds 2007 samen met de IAEA en neemt deel aan talrijke projecten voor technische samenwerking, gecoördineerd onderzoek en klinische proeven.

“Als centra voor capaciteitsopbouw en kenniscentra voor hun respectieve regio’s spelen deze centra een cruciale rol in het bevorderen van de zorg”, zegt May Abdel-Wahab, directeur van de IAEA Division of Human Health. “Door gerichte steun te bieden aan buurlanden op belangrijke gebieden zoals onderwijs, opleiding, onderzoek, innovatie en kwaliteitsborging, beloven deze centra een blijvende impact voor Rays of Hope. Door deze centra kan de vooruitgang die is geboekt – in elke kliniek, gemeenschap en land – worden behouden en opgeschaald, waardoor een betere toekomst van rechtvaardige kankerzorg voor iedereen wordt gewaarborgd.”

Lees het volledige artikel op de website van de IAEA.

1 – Ankercentra werken samen met de IAEA om de onderzoeksinfrastructuur en kwaliteitsborging te vergroten en de stralingsgeneeskunde en kankerzorg in de regio te verbeteren. Om voor de status van ankercentrum in aanmerking te komen moet het een aantoonbare staat van dienst hebben op het gebied van deelname aan gecoördineerde onderzoeksprojecten van de IAEA. Ankercentra zijn instellingen die werkzaam zijn in kankerzorg en -onderzoek die hebben laten zien door de decennia heen veerkrachtig decennia en in staat zijn om kenniscentra knooppunten voor hun regio te worden.