Het Poolse OSGE werkt aan de bouw van SMR-centrales op zeven locaties in Polen met behulp van de BWRX-300-technologie van GE Hitachi. Credit illustratie: ©GE Hitachi

Haalbaarheidsstudie voor geschikte types SMR

De bedrijven zijn het Slowaakse nutsbedrijf Slovenske Elektrarne, de Poolse ontwikkelaar van SMR-centrales Orlen Synthos Green Energy (OSGE) en het Tsjechische mijnbouwbedrijf Sokolovska Uhelna en zijn partner SUAS Group. In juni tekende Slovenske Elektrarne een overeenkomst met lokale industriële spelers om Phoenix Project financiering aan te vragen als eerste stap in een project om de uitrol van SMR’s in eigen land te verkennen.

Slovenske Elektrarne zei dat de haalbaarheidsstudie geschikte types SMR zal beoordelen vanuit het oogpunt van de behoeften van de Slowaakse energie-industrie en de kosten voor het bouwen en exploiteren van dergelijke centrales. De studie zal ook helpen bij de voorbereidingen voor een vergunnings- en bouwschema. De studies zullen zich richten op vijf locaties: de bestaande kerncentrales van Bohunice en Mochovce en de locaties van drie thermische centrales, Novaky, Vojany en US Steel Kosice.

Het Poolse OSGE werkt aan de bouw van SMR-centrales op zeven locaties in Polen met behulp van de BWRX-300-technologie van GE Hitachi. Het bedrijf zei dat de subsidie zal helpen om de projecten te versnellen. In april ondertekenden de Amerikaanse Exim Bank en de Amerikaanse International Development Finance Corporation een intentieverklaring om gezamenlijk tot $4 miljard (€3,72) te schenken aan OSGE ter ondersteuning van de mogelijke uitrol van SMR.

Tsjechische media meldden dat volgens Sokolovska Uhelna SMR-centrales zouden kunnen worden ingezet in de thermische centrales Tisova en Vresova. Volgens de berichten overweegt het bedrijf kernenergie in zijn strategie om af te stappen van kolengestookte opwekking en kolenverwerking. Project Phoenix werd vorig jaar door Kerry aangekondigd tijdens de Cop27 klimaattop in Egypte. Het project zal Amerikaanse steun bieden voor haalbaarheidsstudies van steenkool naar SMR en aanverwante activiteiten ter ondersteuning van energiezekerheidsdoelen voor landen in Centraal- en Oost-Europa. Volgens Slovenske Elektrarne stond de subsidiewedstrijd open voor 17 landen in de regio en had de Amerikaanse regering in totaal $8 miljoen gereserveerd voor de financiering van de subsidies.