iStockphoto ©Liukov

iStockphoto ©Liukov

De situatie in de kerncentrale van Zaporizja blijft fragiel en precair.

Oekraïne vertelde de IAEA dat de explosie plaatsvond op ongeveer 300 meter van het industrieterrein van de SUNPP. Onder de getroffen elektriciteitsleidingen bevond zich geen enkele van de 750 kilovolt (kV) leidingen die de centrale met het net verbinden.

Energoatom, de nationale exploitant van Oekraïne, verklaarde afzonderlijk dat de drie reactoren van de SUNPP normaal blijven werken en dat er geen personeelsleden gewond zijn geraakt. De drie elektriciteitsleidingen werden na korte tijd automatisch weer aangesloten, aldus Energoatom. De SUNPP ligt op ongeveer 250 km van de Zaporizhzhya Nuclear Power Plant (ZNPP), de grootste in Europa. Oekraïne heeft nog twee andere kerncentrales. In een andere belangrijke ontwikkeling die de aanhoudende ernstige risico’s voor de nucleaire veiligheid en beveiliging tijdens het huidige conflict in Oekraïne benadrukt, is gisteren een elektriciteitsleiding die wordt gebruikt om de ZNPP van elektriciteit te voorzien vanuit het Oekraïense net via de schakelplaats van een nabijgelegen thermische centrale, losgekoppeld, zo hebben IAEA-deskundigen ter plaatse vernomen. De oorzaak was niet onmiddellijk duidelijk. De ZNPP – waarvan de zes reactoren zich momenteel in koude toestand bevinden – krijgt nog steeds de elektriciteit die zij nodig heeft voor essentiële veiligheidsfuncties van een externe elektriciteitsleiding van 750 KV die vrijdag werd hersteld, maar zij heeft nu geen toegang tot back-up stroom van het net, aldus de IAEA-deskundigen.

“De situatie in de kerncentrale van Zaporizja blijft fragiel en precair. Vorige week zagen we enkele verbeteringen met betrekking tot de stroomvoorziening, maar vandaag werden we geïnformeerd over een nieuwe tegenslag in dit opzicht. De centrale bevindt zich midden in een oorlogsgebied en de energievoorziening is verre van veilig. Daarom moet daar dringend een beschermingszone voor nucleaire veiligheid en beveiliging worden ingesteld”, aldus Grossi. De DG zal later deze week naar de Verenigde Naties in New York reizen voor overleg op hoog niveau over een dergelijke nucleaire veiligheids- en beveiligingszone rond de ZNPP, die de afgelopen twee maanden vaak is beschoten. De afgelopen dagen zijn er geen beschietingen geweest bij de centrale zelf, maar in de wijdere omgeving van de centrale gaat het door, zei hij.

Terwijl we ons onlangs hebben geconcentreerd op de dringende noodzaak van actie om een nucleair ongeval in de Oekraïense kerncentrale van Zaporizhzhya te voorkomen – door daar eerder deze maand een IAEA-aanwezigheid te vestigen – toont de explosie van vandaag in de buurt van de Zuid-Oekraïense kerncentrale maar al te duidelijk de potentiële gevaren aan, ook bij andere nucleaire installaties in het land”, aldus Grossi. “Elke militaire actie die de nucleaire veiligheid en beveiliging bedreigt, is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk stoppen.” Als onderdeel van de bijstand en steun van de IAEA aan Oekraïne om de nucleaire veiligheid en beveiliging tijdens het conflict te waarborgen, reisde Grossi in maart naar de SUNPP, de eerste van de drie IAEA-missies die hij het afgelopen half jaar naar het land heeft geleid, waaronder de missie naar de ZNPP op 1 september.