De Darlington kerncentrale – credit: Ontario Power Generation (OPG)

“Er is een toenemende behoefte om te investeren in stabiele en betrouwbare energiebronnen, zoals SMR-technologie op commerciële schaal”, aldus het rapport. “De inzet van meer kernenergie in Ontario is een belangrijke investeringsbeslissing. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in de potentiële economische voordelen voor de provincie en het land van investeringen in nieuwe nucleaire energieopwekking.” Conference Board of Canada werkte samen met Ontario Power Generation (OPG) om de economische impact en fiscale voordelen van de bouw en exploitatie van vier SMR’s in Ontario te analyseren.

Het bleek dat de SMR’s een substantiële positieve impact zouden hebben op de economie van Ontario en Canada, waarbij Ontario 89% van de economische voordelen van het project zou plukken. Elke SMR die gebouwd wordt, zou het BBP met bijna 2,6 miljard euro doen toenemen en jaarlijks 500 banen opleveren over een periode van 65 jaar. Daarnaast zal het bedrag aan belastinginkomsten voor alle overheidsniveaus naar verwachting ongeveer 3,4 miljard bedragen in de komende 65 jaar, inclusief de bouw en exploitatie van de centrale. Het project zal naar verwachting 113.161 provinciale en 128.431 nationale banen opleveren.

Op 31 oktober vorig jaar diende OPG een aanvraag in bij de Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC) voor een vergunning om een GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) BWRX-300 te bouwen op de Darlington site. Deze vergunning is vereist voordat met de bouw van de SMR kan worden begonnen. Er zijn echter al voorbereidende werkzaamheden aan de gang op de locatie. OPG verwacht tegen eind 2024 een beslissing te nemen over de bouw. Volgens de planning zal de bouw van de eenheid eind 2028 voltooid zijn en zal de stroomlevering aan het elektriciteitsnet in 2029 van start gaan.

De regering van Ontario kondigde in juli aan dat ze samenwerkt met OPG om te beginnen met de planning en vergunningverlening voor drie extra BWRX-300 reactoren in Darlington. Afhankelijk van de goedkeuring van de Ontario regering en de CNSC voor de bouw, zouden de extra SMR’s tussen 2034 en 2036 online kunnen komen. Deze timing zou OPG in staat stellen om de lessen van de bouw van de eerste eenheid toe te passen om kosten te besparen op volgende eenheden, aldus de regering. Door meerdere eenheden te bouwen kan ook gemeenschappelijke infrastructuur, zoals koelwaterinname, transmissieverbinding en controlekamer, worden gebruikt door alle vier eenheden in plaats van slechts één, waardoor de kosten nog verder dalen.

“Door als eerste in Noord-Amerika deze innovatieve technologie toe te passen, wordt Ontario een wereldleider op het gebied van kernenergie en een aantrekkelijke bestemming voor nieuwe bedrijven,” aldus Ken Hartwick, voorzitter en CEO van OPG. “Ons plan om vier nieuwe reactoren te bouwen in Darlington zal ook kansen creëren in Ontario en Canada, omdat leveranciers van nucleaire componenten en diensten de kans krijgen om uit te breiden om de groeiende SMR-markt hier en in het buitenland te bedienen.”