EPR

OL3 bereikte de eerste kritieke toestand op 21 december 2021 en werd op 12 maart 2022 op het net aangesloten. De EPR, een drukwaterreactor van 1600 MWe, kwam vervolgens in een testproductiefase terecht waarin ongeveer 3300 tests werden uitgevoerd en meer dan 9000 testrapporten werden verzameld. De voltooiing van de testproductie liep aanvankelijk vertraging op nadat in mei in de stoomverhitter van de turbine materiaal was aangetroffen dat van de stoomgeleidingsplaten was losgekomen, waardoor inspectie- en reparatiewerkzaamheden nodig waren. Later, in oktober, werd tijdens onderhouds- en inspectiewerkzaamheden schade ontdekt aan de interne onderdelen van de voedingswaterpompen in het turbine-eiland van de centrale.

30% van de elektriciteit

Eind september vorig jaar draaide de centrale voor het eerst op volle capaciteit. TVO kondigde op 16 april aan dat de testproductie van de centrale was voltooid en dat de reguliere elektriciteitsproductie nu van start is gegaan. “Dit is een historische dag, de voordelen die we beloofden dat OL3 de Finse samenleving zou brengen zijn gerealiseerd”, aldus Marjo Mustonen, TVO Senior Vice President for Electricity Production. “Ik ben trots op alle nucleaire professionals die bij het project betrokken zijn.” OL3 zal ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik van Finland produceren, terwijl de Olkiluoto-centrale als geheel ongeveer 30% van de elektriciteit van het land zal opwekken. “De productie van Olkiluoto 3 stabiliseert de prijs van elektriciteit en speelt een belangrijke rol in de Finse groene transitie”, aldus TVO-voorzitter en CEO Jarmo Tanhua. “De elektrificatie van de samenleving gaat door en milieuvriendelijke elektriciteitsproductie is ongetwijfeld een van de toptroeven van Finland.”

©EDF

Nieuwe centrales

De eerste jaarlijkse onderhoudsstop van OL3 is gepland voor maart 2024. Het consortium Areva-Siemens heeft de OL3-centrale gebouwd in het kader van een turnkey-contract met een vaste prijs. De bouw begon in 2005, maar er waren verschillende tegenslagen en vertragingen. TVO zei dat het contractuele einde van het Olkiluoto 3-project zal plaatsvinden “zodra de analyses van de laatste testproductiefase zijn afgerond en TVO in staat is passende beslissingen te nemen over de aanvaarding van de eenheid van de centrale en de start van de commerciële exploitatie. Deze besluiten zullen in de nabije toekomst worden genomen”. De eerste EPR-eenheden kwamen online in Taishan in China, waar eenheid 1 de eerste EPR werd die in 2018 commercieel in bedrijf kwam, gevolgd door Taishan 2 in september 2019. In Europa worden momenteel EPR’s gebouwd in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk: Flamanville 3, dat momenteel naar verwachting in 2023 zal worden opgestart en in 2024 commercieel in bedrijf zal zijn; en twee eenheden in Hinkley Point C, die momenteel gepland zijn voor aansluiting op het elektriciteitsnet in 2027 (eenheid 1) en 2028 (eenheid 2).

Foto: Hinkley Point C in aanbouw. ©EDF