Raketgeluiden dicht bij centrale gehoord

Ter onderstreping van de potentiële gevaren waarmee Europa’s grootste kerncentrale nog steeds te maken heeft, hoorden de IAEA-experts die aanwezig waren bij de faciliteit – voor de tweede keer in de afgelopen dagen – het kenmerkende geluid van meerdere raketten die van dichtbij de centrale afgevuurd leken te zijn. Ook vandaag hoorde het team meerdere artilleriekogels die ook van dichtbij de ZNPP afgevuurd leken te zijn.

Directeur-generaal Grossi zei dat de klaarblijkelijke militaire actie in de buurt van de centrale de nucleaire veiligheids- en beveiligingsrisico’s op de locatie zou kunnen vergroten en mogelijk de vijf concrete principes voor de bescherming van de ZNPP ondermijnen die hij eerder dit jaar in mei presenteerde in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

“Ik roep alle partijen op om uiterste terughoudendheid te betrachten bij of in de buurt van de kerncentrale in Zaporizja. Niemand zou militair voordeel halen uit het veroorzaken van een nucleair ongeval tijdens deze verschrikkelijke oorlog, integendeel,” zei hij. “De verontrustende gebeurtenissen van de afgelopen dagen – met raketten die van dichtbij deze belangrijke kerncentrale werden afgevuurd – vergroten onze bezorgdheid over nucleaire veiligheid en beveiliging nog verder.”

In een afzonderlijke ontwikkeling is de enige overgebleven 750 kilovolt (kV) stroomleiding van de ZNPP weer in staat om de externe elektriciteit te leveren die de centrale nodig heeft voor reactorkoeling en andere essentiële functies op het gebied van nucleaire veiligheid en beveiliging. De verbinding viel zondagochtend weg na een kortsluiting die naar verluidt ongeveer 100 kilometer ten noorden van de locatie plaatsvond, maar de verbinding werd later diezelfde avond hersteld.

Gedurende de tijd dat de 750 kV verbinding verbroken was, ontving de ZNPP elektriciteit van de enige overgebleven 330 kV back-up elektriciteitslijn. Dit betekent dat er weer twee onafhankelijke hoogspanningslijnen zijn die essentieel zijn voor de levering van externe stroom aan de centrale.

“De kwetsbare off-site stroomvoorziening van de centrale blijft een van onze grootste zorgen als het gaat om nucleaire veiligheid en beveiliging in Oekraïne. Zoals we meerdere keren hebben ervaren, waaronder afgelopen winter, kunnen aanvallen ver weg van de locatie ernstige verstoringen veroorzaken in het elektriciteitsnet dat ook de Zaporizhzhya kerncentrale bedient. Alle militaire acties die de nucleaire veiligheid en beveiliging in gevaar kunnen brengen, moeten worden vermeden,” zei directeur-generaal Grossi.