Foto: Kozloduy NPP - fotocredit: © Kozloduy NPP EAD

Foto: Kozloduy NPP – fotocredit: © Kozloduy NPP EAD

Bulgarije wil leider blijven in de productie en export van elektriciteit in de regio

Hristov, die in augustus aantrad als minister van Energie in de huidige interim-regering, heeft de strategie uiteengezet tijdens een rondetafelconferentie. Hij schetste de strategie tijdens een ronde tafel met president Rumen Radev, premier Galab Donev en anderen. Het doel van de energiestrategie is dat Bulgarije “een leider blijft in de productie en export van elektriciteit in de regio”. De energie-industrie van het land heeft het afgelopen jaar meer dan 12 terawattuur elektriciteit uitgevoerd voor ongeveer 3 miljard euro (3 miljard dollar) – “dit maakt de sector tot een van de grootste exporteurs van het land” en maakte maatregelen mogelijk om de hoge elektriciteitsprijzen te beperken.

Volgens het energieministerie van het land: “De uitvoering van het beleid en de projecten waarin de strategie voorziet, moet bijdragen tot de verwezenlijking van de Europese doelstellingen voor decarbonisatie en verhoging van de energie-efficiëntie. Een van de belangrijkste prioriteiten die in het document zijn vastgelegd, is de uitvoering van een eerlijke overgang naar decarbonisatie van de getroffen regio’s en de bescherming tegen energiearmoede.”

De vier nieuwe reactoren zouden de voortzetting van kernenergie garanderen, ook nadat de huidige twee reactoren zijn ontmanteld. Volgens Hristov beschikt Bulgarije over alle voorwaarden voor de ontwikkeling van kernenergie, met opgeleid personeel, tradities, infrastructuur en goedgekeurde locaties. De strategie voorziet in het verdere gebruik van steenkool tot 2030 en vervolgens tot nul in 2038. Het tijdschema is bedoeld om “de energievoorziening en de nationale veiligheid te handhaven” en alle producenten wordt gevraagd “hun activiteiten te optimaliseren om de koolstofemissies te verminderen, zodat een langer gebruik van steenkool niet in strijd is met de Europese doelstellingen voor het koolstofvrij maken van de economie”.

De twee operationele VVER-1000-reactoren van Russisch ontwerp in Kozloduy – eenheden 5 en 6 – produceren ongeveer een derde van de elektriciteit van het land. Hun eerste aansluitingen op het net dateren respectievelijk van 1987 en 1991 en beide reactoren hebben een renovatie- en levensduurverlengingsprogramma ondergaan om de exploitatieduur te verlengen van 30 tot 60 jaar. De reactoren van Kozloduy 1-4 waren VVER-440-modellen die door de Europese Commissie als niet-verbeterbaar waren geclassificeerd en Bulgarije stemde ermee in ze te sluiten tijdens de onderhandelingen over de toetreding tot de Europese Unie in 2007.

Het Belene-project in het noorden van Bulgarije betreft de bouw van twee eenheden van 1000 MWe, met Russische VVER-1000-ontwerpen. In 2008 werd begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en werden contracten voor onderdelen, waaronder grote smeedstukken en I&C-systemen, ondertekend met leveranciers, maar het project werd gedwarsboomd door financieringsproblemen en werd in 2012 opgeschort. In 2019 zocht de toenmalige regering een strategische investeerder om deel te nemen aan het Belene-project voor de bouw van twee grote reactoren, maar zei dat noch financieringsgaranties, noch langetermijncontracten voor de verkoop van elektriciteit zouden worden aangeboden. In een toespraak deze week waarin hij de balans opmaakte van zijn interim-regering legde premier Galab Donev de nadruk op het energiebeleid: “In omstandigheden van een energiecrisis … zonder een strategisch document dat duidelijke doelen stelt voor de ontwikkeling van de sector, zal elke regering lijken op een persoon in een donkere kamer op zoek naar de sleutel tot het licht.”