Fotocredit: ©ANVS

De reserveverbinding wordt weer aangezet als de brand is geblust.

5 september – een reserveverbinding van de kerncentrale in Zaporizja met het stroomnetwerk is gisteren tijdelijk uitgeschakeld om een brand te blussen, vermeldt IAEA-update 98. De reserveverbinding wordt weer aangezet als de brand is geblust. Op dat moment kan de kerncentrale ook weer stroom leveren aan het elektriciteitsnet.

Op dit moment is 1 van de 6 kernreactoren in bedrijf. Deze reactor levert nu de stroom voor alle voorzieningen op het terrein van de kerncentrale. Daardoor is het niet nodig om de noodstroomvoorzieningen te gebruiken. Ondertussen wordt ook gewerkt aan het herstel hoofdaansluiting aan het stroomnet. Die raakte vorige week beschadigd. De verwachting is dat deze verbinding over enkele dagen weer is hersteld.

Verder liet het IAEA weten dat 4 van de 6 experts de kerncentrale in Zaporizja hebben verlaten. 2 blijven bij de centrale om toezicht te houden en onafhankelijk verslag uit te brengen. De experts kwamen op 1 september aan bij de kerncentrale om de nucleaire veiligheid, beveiliging en werkomstandigheden te beoordelen. Dinsdag 6 september deelt directeur-generaal Grossi de bevindingen van het IAEA-team.